NOVA REGULATIVA

SAD uvodi stroga pravila trgovanja derivatima

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 14.05.2009 11:55
  • Objavljeno 14.05.2009 u 11:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američko Ministarstvo financija priprema stroža pravila za trgovanje derivatima, složenim financijskim instrumentima koji su upropastili neka od najvećih imena Wall Streeta

Prijedlozi Timothyja Geithnera, američkog ministra financija idu u smjeru uspostavljanja elektroničkog sustava nadzora kupnje i prodaje na tržištu derivata. Tvrtke koje će trgovati derivatima trebat će imati dovoljno kapitala u slučaju gubitaka i bit će suočene s visokim standardima izvještavanja.

AIG i Lehman Brothers neke su od velikih financijskih institucija koje je uništila neodgovorna trgovina derivatima.

Možda najozloglašeniji oblik derivata je tzv. credit-default swap (CDS). Osiguravajući div AIG prodavao je ove derivate ulagačima kao oblik osiguranja kojim su se oni štitili od rizika nenaplate hipotekarnih vrijednosnih papira. Međutim, kada je došlo do hipotekarne krize, ispostavilo se da AIG nema pokriće za izdane CDS-ove. Prema novom planu ministarstva financija, institucije poput AIG-a morat će osigurati dovoljno kapitalnih rezervi ako se želi prodavati takve derivate. 'Ove mjere bi trebale reducirati rizike za financijski sustav', rekao je Geithner.

Dosadašnji zakon u velikoj je mjeri isključivao regulaciju takvih instrumenata jer se njima trgovalo na tzv. 'over the counter' tržištu koje ne podliježe regulaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi