OCJENA MOODY'SA

SAD i Velika Britanija najbliže gubitku AAA rejtinga

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 15:42
  • Objavljeno 15.03.2010 u 15:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Agencija za kreditne rejtinge Moody's u ponedjeljak je objavila da Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji prijeti veći rizik od gubitka najvišeg 'AAA' rejtinga nego dvama najvećim gospodarstvima eurozone, Njemačkoj i Francuskoj

U tromjesečnom izvješću o izgledima u vezi rejtinga za zemlje iz skupine trostrukog A kreditnog rejtinga, koja još obuhvaća Španjolsku i zemlje s manjim fiskalnim problemima poput Danske, Finske, Norveške i Švedske, Moody's je upozorio da je gospodarski oporavak ostao krhak u mnogim razvijenim gospodarstvima.

'Zbog toga su vlade izložene značajnom riziku u pogledu odabira početka provedbe izlaznih strategija, što bi se u konačnici ipak moglo odraziti i na njihove kredite', kazao je Arnaud Mares, više potpredsjednik u Moody'su i glavni autor izvješća.

Zemlje i središnje banke pokušavaju utvrditi kada i kako početi povlačiti poticajne mjere, poput rekordno niskih kamatnih stopa, dodatne likvidnosti, poticaja industriji i povećane potrošnje. Iako stručnjaci upozoravaju da bi njihovo prerano povlačenje moglo izazvati novu gospodarsku krizu, one pritišću državne financije.

Mares je ipak ustvrdio kako vladama zemalja iz skupine trostrukog A rejtinga zasad ne prijeti izravni gubitak vodećeg rejtinga. Najviši kreditni rejtinzi umanjuju zemljama isplate kamata na dugove kod izlaska na tržišta obveznica u želji da pribave kapital.

U Moody'su međutim napominju da su se SAD-a i Velika Britanija značajno približile potencijalnom gubitku vodećeg kreditnog rejtinga budući da su porasli troškovi servisiranja njihovih dugova.

Bazični scenarij predviđa da će SAD trošiti više na servisiranje duga promatrano kao postotak u prihodima ove godine nego ijedna druga zemlja iz skupine vodećih rejtinga, izuzev Velike Britanije, a i najviše će trošiti u razdoblju od 2011. do 2013., ocjenjuju u Moody'su.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi