ČEKA SE LINIĆEVA POTVRDA

S turskim Caliskanom dogovorena prodaja Dine

Dina Petrokemija

Dina Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Prema informacijama HRT-a, turski investitori potpisali su predugovor o prodaji Dina-Petrokemije, te su odvjetnici Diokija i Caliskana usuglasili dokumente, koji su sada na verifikaciji u Ministarstvu financija.

S turskim investitorom Caliskanom ipak je postignut dogovor o prodaji Dina-Petrokemije, javlja HRT. Potvrđeno im je da su turski investitori potpisali predugovor o prodaji te da su odvjetnici Diokija i Caliskana usuglasili dokumente, koji su sada na verifikaciji u Ministarstvu financija. Potvrdi li ih Ministarstvo, radnici Dine mogli bi dobiti svojih osam zaostalih plaća već ove srijede

Agencija Hina piše kako sindikati Diokija očekuju da će potencijalni turski investitor, tvrtka Caliskan, tijekom današnjeg dana ili najkasnije sutra potpisati dokumente na temelju kojih bi radnicima bile isplaćene zaostale plaće, pozivajući se na neslužbene izvore iz sindikalnih krugova.

Po neslužbenim informacija sindikalaca, danas su usuglašeni i posljednji detalji te su Turcima dostavljeni svi potrebni dokumenti kojima se, u skladu s dogovorima s Vladom, uređuju uvjeti realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj tvrtki, iz čega bi se isplatile plaće radnicima zagrebačkog Diokija i omišaljske Dine Petrokemije.

U slučaju turskog potpisa, sindikalci očekuju isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Takve informacije zasad nisu potvrđene iz Uprave Dioki grupe, čiji je predsjednik Leo Dolezil nakon jutrošnjeg sastanka u Ministarstvu financija predstavnicima sindikata najavio da se uskoro očekuje konačni dogovor i potpisivanje ugovora s predstavnicima Caliskana.

Nadzorni odbor Diokija prošlog je utorka dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće.

U slučaju da turski investitor ipak odustane od kupovine Adriaoila, ministar financija Slavko Linić najavio je da će već danas Porezna uprava pripremiti dokumentaciju i predati zahtjev za pokretanje stečaja u Diokiju i Dina Petrokemiji, jer je stečaj jedino zakonsko rješenje koje omogućuje da se radnicima isplate zaostale plaće.

Sindikalci se pak protive stečaju tvrdeći da je to najgore rješenje, kojim će izgubiti i radnici i države, jer Dioki grupa ima perspektivu za obnovu proizvodnje i uspješno poslovanje u budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi