NOVE OCJENE

S&P srušio rejting Nizozemskoj, a popravio Španjolskoj

29.11.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's (S&P) poboljšala je danas ocjenu stanja u španjolskom gospodarstvu i odvojeno snizila kreditni rejting Nizozemske

Dugovima opterećena zemlja, čije banke su se našle pod velikim pritiskom za vrijeme financijske krize, pokušava poboljšati svoje javne financije.

S&P je poboljšao procjenu stanja u španjolskom gospodarstvu iz 'negativne' na 'stabilnu' i ponovno potvrdio dugoročnu kreditnu ocjenu 'BBB–' za Španjolsku

Odvojeno je agencija snizila kreditni rejting Nizozemske, s najviše 'AAA' na 'AA+' ocjenu. Kao razlog naveli su pogoršanje izgleda za rast nizozemskog gospodarstva.

To znači da kod S&P-a sada najviši kreditni rejting 'AAA' imaju još samo Njemačka, Luksemburg i Finska

Kreditne agencije Moody's i Fitch zadržale su najviši rejting 'AAA' za Nizozemsku.

Španjolsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna 0,1 posto na tromjesečnoj razini nakon što je u prethodnih devet tromjesečja bilježilo pad aktivnosti, čime je službeno izašlo iz recesije.

Vlada premijera Mariana Rajoya nada se da će gospodarski rast pomoći smanjiti španjolski javni dug koji trenutno iznosi 943 milijarde eura, odnosno više od 92 posto cjelokupnog bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Mjere štednje dovele su do nereda u zemlji, dok je nezaposlenost dosegnula 26 posto.

Španjolske banke dobile su prošle godine 41 milijardu eura pomoći od Europske unije i otada postupno smanjuju pozajmice od Europske središnje banke (ECB).