NA 'NEGATIVNI'

S&P snizio kreditni rejting Grada Zagreba

02.09.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Bonitetna kuća Standard & Poor's (S&P) objavila je danas kako je Gradu Zagrebu snizila ocjenu rizičnosti za dugoročno zaduživanje s dosadašnjih BBB na BBB- (minus), uz negativne izglede za buduće kretanje rejtinga.

Kako se navodi u priopćenju S&P-a, sniženje kreditnog rejtinga odraz je bržeg od očekivanog rasta udjela zaduženja koja Grad Zagreb otplaćuje iz poreznih prihoda u konsolidiranim poslovnim prihodima, ali i slabljenja likvidnosti uslijed gospodarskog pada u Hrvatskoj.

"Rejting Grada Zagreba temelji se na njegovoj poziciji kao administrativnog, financijskog i trgovinskog središta Hrvatske te kontinuiranog snažnog izvršenja gradskog proračuna i tijekom ekonomske krize", izjava je kreditnog analitičara S&P-a Jean-Louis Renauda koja se prenosi u priopćenju.

No, dodaje se, na te prednosti Grada Zagreba ograničavajuće djeluju snažan rast zaduženja koja Zagreb otplaćuje iz poreznih prihoda u konsolidiranim poslovnim prihodima s 57 posto u 2007. na 71 posto u 2008. godini, kao i ograničeni kapacitet daljnjeg zaduživanja te opadajuća likvidnosti.

U S&P-u prognoziraju da će stopa pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini biti na razini od 5 posto, dok za narednu godinu najavljuju ili blagi pad ili nulu, a povratak pozitivnim stopama očekuju tek 2011. godine.

Odraz tih očekivanja su negativni izgledi za buduće kretanje kreditnog rejtinga Grada Zagreba, s obzirom da takva kretanja u državi uzrokuju nesigurnost glede budućih kretanja prihoda Grada Zagreba te glede opsega daljnjeg povećanja zaduženja koja se otplaćuju iz poreznih prihoda, zaključuju iz S&P-a.