ZBOG ORBANOVIH POTEZA

S&P proglasio mađarski kreditni rejting 'smećem'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2011 14:05
  • Objavljeno 22.12.2011 u 14:01
viktor orban

viktor orban

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu mađarski kreditni rejting, sugerirajući da ne preporučuje ulaganja u mađarske dužničke papire zbog promjena regulatornog okvira

Mađarski rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti snižen je s BBB-/A-3 na BB+/B, što znači bezvrijedan status. Rejtinzi su ujedno isključeni iz popisa za razmatranje radi mogućeg daljnjeg sniženja, u koji su uvršteni 11. studenog.

Prognoza je negativna, što znači da postoji 30-postotna šansa da rejtnzi budu sniženi u idućih godinu dana.

'Sniženje odražava naše mišljenje da su predvidivost i vjerodostojnost mađarskog regulatornog okvira dodatno oslabljeni', stoji u priopćenju agencije.

U kontekstu spora oko neovisnosti mađarske središnje banke, u S&P-u zaključuju da vladini potezi 'nameću pitanje o neovisnosti nadzornih institucija i kompliciraju poslovno okruženje za ulagače'.

Vlada premijera Viktora Orbana predložila je zakon koji bi po mišljenju kritičara ograničio ovlasti guvernera središnje banke i pojačao utjecaj parlamenta na odluke o razini kamatnih stopa.

Guverner mađarske središnje banke Andras Simor kazao je da reformom vlada 'u potpunosti preuzima' središnju banku, čime smo se opasno približili konačnoj eliminaciji neovisnosti središnje banke, tvrdi on.

Vlada tvrdi da reformom želi spriječiti ponavljanje problema iz prošlosti. Europska unija zatražila je od Budimpešte da odustane od tih planova.

U S&P-u smatraju da su 'promjene u ustavu i u funkcioniranju pojedinih neovisnih institucija, uključujući središnju banku i ustavni sud, potkopale efikasnost mađarskih institucija'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi