posljedica pandemije

Ryanair zaključio fiskalnu godinu s gubitkom

17.05.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Najveći europski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je fiskalnu godinu zaključio s gubitkom zbog ograničenja putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa

Ryanair je u fiskalnoj godini koja je završila 31. ožujka poslovao s gubitkom od 815 milijuna eura. U godini ranije zabilježio je dobit nešto veću od milijardu eura, rekao je izvršni direktor irske kompanije Michael O'Leary.

Kompanija je u 12 mjeseci zaključno s krajem ožujka prevezla 27,5 milijuna putnika, za 81 posto manje nego u godini ranije.

Za tekuću fiskalnu godinu uprava vjeruje u rezultat blizu točke pokrića troškova, no ne želi riskirati konkretnu prognozu zbog kontinuirane neizvjesnosti vezane uz pandemiju.

Očekuju ipak da će procjepljivanje protiv covida 19 u Europi biti uspješno i da će vlade na vrijeme ukinuti ograničenja putovanja da ključna ljetna sezona, koja počinje u srpnju, bude uspješna.

U drugoj polovini fiskalne godine Ryanair tako očekuje oporavak prometa i ukupan broj putnika u donjoj razini ciljanog raspona od 80 do 120 milijuna.

U tekućem prvom fiskalnom tromjesečju koje traje do kraja lipnja očekuju da će ih prevesti samo pet do šest milijuna.