DRASTIČNA MJERA

Rusija zabranila isplatu dividendi i kamata stranim vlasnicima dionica i državnih obveznica

02.03.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Ruska središnja banka privremeno je zabranila uplatu kuponskih kamata stranim vlasnicima ruskih državnih obveznica, a inozemnim ulagačima položaj su otežali i sustavi namire Clearstrem i Eurostream koji više ne prihvaćaju rusku imovinu.

Središnja banka objavila je u srijedu da je zabranila uplatu kuponskih kamata inozemnim ulagačima koji su kupili ruske državne obveznice iskazane u rubljima (OFZ).

Ruskim kompanijama zabranjena je pak isplata dividendi inozemnim dioničarima.

Zabrana je privremena i ne odnosi se na domaće vlasnike vrijednosnih papira, a u banci ne navode koliko će dugo trajati.

"Izdavatelji mogu sami odlučivati o isplati dividendi i o uplatama po drugim vrijednosnicama. No, stvarnih isplata... stranim klijentima neće biti i to vrijedi i za OFZ-ove (državne obveznice)", priopćili su iz središnje banke.

Strani ulagači držali su 1. veljače ruske državne obveznice denominirane u rubljima u vrijednosti 3.000 milijardi rubalja (28 milijardi dolara), a ukupna je vrijednost tog tržišta na početku veljače iznosila 15.500 milijardi rubalja, prema podacima ruske središnje banke.

Državni depozitorij za namiru (NSD), ruska verzija Eurocleara i Clearstreama, priopćio je da, u skladu sa zahtjevom središnje banke, ograničava opcije plaćanja po ruskim vrijednosnicama za strane pojedince i tvrtke kao i pravo na prijenos takvih vrijednosnih papira.

Euroclear i Clearstream izvijestili su pak da više ne prihvaćaju rusku imovinu, što znači da inozemni ulagači ne mogu prodavati ruske vrijednosne papire iz svog portfelja.

Euroclear sa sjedištem u Belgiji poručio je u utorak da više neće prihvaćati rubalj kao valutu plaćanja i da će smjesta deaktivirati svoj račun u korespondentnoj banci u Rusiji, nizozemskoj skupini ING.

Sustavi namire ključan su element globalnog financijskog sustava budući da u ime banaka i ulagača obavljaju plaćanje po financijskim instrumentima i njihov prijenos i za tu potrebu raspolažu tisućama milijardi dolara njihove financijske imovine, tumači Reuters.