DRŽAVNA BANKA OBJAVILA

Rusija lansira digitalni rubalj, zabranjuje kriptovalute

18.02.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Banka Rusije priopćila je da je započela pilot fazu digitalnog rublja, svoje planirane digitalne valute središnje banke (CBDC)

Alternativa kriptovalutama imperativ je za Ruse, rekao je regulator, a one bi trebale biti potpuno zabranjene.

Tri banke već podržavaju pilot transakcije za svoje klijente koristeći postojeće aplikacije za mobilne banke, kao i pristupnike za razmjenu rubalja sa svojih računa za digitalnu verziju, navodi se u najavi objavljenoj na web stranici Banke Rusije u utorak. Još devet banaka nadograđuje svoje tehničke pakete kako bi se uskoro pridružile pilotu, stoji u izvješću.

Istodobno, središnja banka ponovila je svoj poziv na potpunu zabranu kriptovaluta. Prema Forbesu, regulator je poslao svoje prigovore na regulaciju kriptovaluta ministarstvu financija, a ono je ranije predložilo dopuštanje njihove regulirane kupnje putem licenciranih ruskih banaka. Taj je pristup kasnije detaljno opisan u mapi puta za regulaciju kriptovaluta koju je objavila vlada.

Banka Rusije u svom pismu napisala je da će dopuštanje nekvalificiranim ulagačima da trguju kriptovalutama putem banaka stvoriti 'iluziju državne zaštite' i potaknuti ih da sudjeluju u 'de facto Ponzijevoj shemi', piše Forbes. Vlada neće moći u potpunosti kontrolirati transakcije kriptovalutama, a kriptoindustrija neće baš biti od koristi ruskom gospodarstvu, rekla je banka.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Vlada je odgovorila na siječanjski poziv banke za zabranu tako što je ubrzo nakon toga objavila mapu puta za regulaciju kriptovaluta u Rusiji. Banka Rusije navedena je kao sudionik u raspravama, međutim nedavne izjave pokazuju da se nikada nije složila s idejom legalizacije kriptovaluta. Ranije ove godine predsjednik Vladimir Putin pozvao je središnju banku i vladu da nađu zajednički jezik.

Banka Rusije planira pokrenuti prijedlog o izmjeni zakona o digitalnoj imovini iz 2020., kojim bi se zabranilo izdavanje kriptovaluta, kao i trgovanje i objavljivanje informacija o takvim uslugama, napisao je Forbes. Banke i davatelji komunikacijskih usluga morali bi blokirati transakcije pojedincima za koje se zna da su uključeni u poslovanje s kriptovalutama. Financijske organizacije također ne bi smjele posjedovati kriptovalute.

  • +5
Vladimir Putin na odmoru u Sibiru Izvor: EPA / Autor: ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/

Ministarstvo financija u međuvremenu se priprema do 18. veljače predložiti prijedlog zakona o reguliranju kriptovaluta, izvijestila je novinska agencija TASS.

Projekt digitalnog rublja predstavljen je u listopadu 2020., a Banka Rusije obvezala se izraditi prototip krajem 2021. i testirati ga početkom 2022. godine.