PROVODEN NALOG

Rusija isplatila 117 milijuna dolara kuponskih kamata na euroobveznice

17.03.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da je njegov nalog o isplati 117 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije euroobveznice proveden, dodavši da će izvijestiti tržište je li novac položen na račun banke plaćanja Citibank.

Rusiji je zbog invazije na Ukrajinu sankcijama blokiran pristup globalnom sustavu plaćanja, ali i značajnom dijelu rezervi inozemnih valuta i zlata koje je pohranila u inozemstvu.

To je otvorilo pitanje plaćanja 117,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije euroobveznice u srijedu.

Rusko ministarstvo financija upozorilo je početkom tjedna da će možda biti prisiljeno isplatiti kuponske kamate u rubljima, što bi aktiviralo zahtjev za isplatom cijele glavnice.

U srijedu tržišta su nestrpljivo očekivala informaciju o plaćanju, iako bi Rusija, u slučaju da nije podmirila obavezu, imala još 30 dana počeka, do sredine travnja.

Rusko ministarstvo financija objavilo je u četvrtak da je njegov nalog o isplati 117,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije euroobveznice proveden.

Dodali su i da će tržište odvojeno obavijestiti je li novac položen na račun banke plaćanja, američkog Citibanka.

U londonskom ogranku Citibanka nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu objavu.

Jedan vlasnik ruskih obveznica sa sjedištem u Europi rekao je za Reuters da neki vlasnici ruskih državnih obveznica, kojima je kuponska kamata trebala biti uplaćena, još nisu dobili novac.

Rusija do kraja mjeseca mora platiti još 615 milijuna dolara kuponskih kamata na državne obveznice, a početkom travnja dospijeva joj na naplatu i glavnica na obveznicu od dvije milijarde dolara.

Ruske plinske i naftne tvrtke Gazprom i Rosneft podmirile su u proteklih 10 dana svoje obaveze po obveznicama izdanim na međunarodnim tržištima, napominje Reuters.