SPORAN ANDROID

Rusi kaznili Google zbog monopola

12.08.2016 u 08:49

Bionic
Reading

Ruski regulator za tržišno natjecanje objavio je u četvrtak da Google morati platiti novčanu kaznu od 6,8 milijuna dolara zbog prisiljavanja proizvođača da na mobitele u sklopu operativnog sustava Android instaliraju njegovu tražilicu

U rujnu prošle godine regulator FAS utvrdio je temeljem prijave najveće ruske tražilice Yandex da je Google prekršio zakone o zaštiti ravnopravne tržišne utakmice.

Yandex je od regulatora zatražio da mobiteli s ugrađenim Googleovim operativnim sustavom Android ne dolaze ‘u paketu’ i s Googleovom tražilicom.

U odluci je FAS poručio da Google ima rok od dva mjeseca da plati kaznu. Sve kompanije čiji se proizvodi prodaju u Rusiji, uključujući ‘međunarodne korporacije’, moraju poštovati zakone o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, dodala je Zajeva.

Iz Googlea su u priopćenju poručili da su primili obavijest FAS-a o izrečenoj novčanoj kazni.  Googleov operativni sustav za mobilne uređaje Android dominira tržištem pametnih telefona s udjelom od oko 80 posto. To im omogućuje da korisnicima uređaja nude i usluge pretraživanja i ostale usluge.

Slične su prijave poput ruske podnesene protiv Googlea i u drugim zemljama, posebno u Europskoj uniji koja je protiv američkog tehnološkog diva pokrenula tri postupka. Jedan od njih izričito se odnosi na nastojanja Googlea da iskoristi dominantnu poziciju svog mobilnog operativnog sustava kako bi ograničio konkurenciju.