TRŽIŠNE SPEKULACIJE

Royal Dutch Shell kupuje BP?

03.12.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Cijena dionice British Petroleuma skočila je u utorak na burzi u Londonu više od 2 posto, uz povećani obujam trgovanja, zahvaljujući špekulacijama da nizozemski Royal Dutch Shell priprema ponudu za kupnju tog britanskog naftnog diva

Iz tih kompanija nisu htjeli komentirati tržišne spekulacije.

Obujam trgovanja dionicom BP-a bio je u utorak oko 25 posto veći u odnosu na prosjek u posljednjih 30 dana, dok je cijena dionice Shella porasla više od 2 posto.

'Cijena dionice BP-a porasla je na krilima špekulacija da je Shell zainteresiran za preuzimanje. No, teško je vjerovati da bi se Shell odlučio na tako veliku akviziciju u ovako teškim vremenima za tržišta nafte', kaže Chris Beauchamp, analitičar u tvrtki IG.

Nakon što je prošloga četvrtka Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila da neće smanjiti proizvodnju, unatoč prekomjernoj ponudi, cijene nafte pale su više od 7 posto, zaronivši na najniže razine u pet godina.

Cijene 'crnog zlata' već su dugo pod pritiskom, pa su pale oko 40 posto u posljednjih pet mjeseci, što je najduži niz njihovih mjesečnih gubitaka od financijske krize 2008. godine.

Oštar pad cijena nafte izbrisao je desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihova statusa 'sigurnog utočišta za kapital', jer bi ubuduće mogle biti manje profitabilne i isplaćivati manje dividende.

Prošloga mjeseca, kada su prvi puta izbila nagađanja o Shellovom preuzimanju BP-a, većina analitičara smatrala je to čistom špekulacijom.

No, pojedini analitičari smatraju da bi spajanjem BP i Royal Dutch Shell postigli financijske uštede od nekoliko milijardi dolara, što bi povećalo njihovu konkurentnost na svjetskom tržištu.