ruski naftni div

Rosneft gotovo udvostručio dobit na kraju prošle godine

19.03.2018 u 13:32

Bionic
Reading

Ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je u ponedjeljak o gotovo dvostruko većoj neto dobiti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju uz potporu viših cijena nafte i većeg obujma prodaje ugljikovodika i derivata

U posljednja tri mjeseca 2017. Rosneft je ostvario je neto dobit od 100 milijardi rubalja (1,41 milijardu eura), što je gotovo dvostruko više u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 7,7 posto, na 393 milijarde rubalja.

Prihodi su poskočili 15,2 posto, na 1.710 milijardi rubalja.

U cijeloj prošloj godini prihodi su uvećani 20,6 posto, dosegnuvši 6.014 milijardi rubalja.

Neto dobit je u 2017. poskočila 27,6 posto, na 222 milijarde rubalja.

EBITDA je porasla 10 posto, na 1.403 milijarde rubalja.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

'Kompanija je ponovo znatno poboljšala poslovnu i financijsku izvedbu, integrirajući efikasno kupljenu imovinu i poboljšavši profitabilnost duž cijelog lanca vrijednosti', istaknuo je u priopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin.

Rosneft je prošle godine proizvodio 5,72 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, 6,5 posto više nego u godini ranije, navodi se u izvješću.

U kompaniji ističu da će ulazak na egipatsko i indijsko tržište "značajno ubrzati" razvoj njihova međunarodnog poslovanja i ojačati njihovu poziciju na tržištima.

Rosneft je početkom listopada prošle godine od talijanskog Enija za 1,13 milijardi dolara kupio 30 posto udjela u plinskom polju Zohr, najvećem ležištu plina na Mediteranu. Također su u suradnji s fondom UCP i švicarskom trgovinskom kućom Trafigurom kupili rafineriju indijskog Essar Oila, te lanac benzinskih postaja i infrastrukturu.