amazon & ford

Rivian postao najveća američka tvrtka po tržišnoj vrijednosti, a nemaju gotovo ni dolara prihoda

15.11.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Američka tvrtka za proizvodnju automobilske tehnologije i električnih vozila s naglaskom na terenska vozila i kamionete, Rivian Automotive, postala je najveća američka tvrtka po tržišnoj vrijednosti bez prihoda, prenosi Bloomberg.

Tvrtka koju podržavaju i Amazon i Ford Motor, izbacila je tvrtku Lucid Group, također novu tvrtku za proizvodnju električnih vozila, s vrha liste velikih tvrtki bez prodaje, piše Lider.

Bloomberg objašnjava da su, u odnosu na početnu javnu ponudu od 78 dolara, u srijedu dionice Riviana skočile za 67 posto. To znači da im nedostaje oko 25 posto dobitka da u tržišnoj vrijednosti prestignu Volkswagen AG, jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila. U međuvremenu, Lucid je ove godine zabilježio porast cijene dionica za 339 posto.

'To je jednostavno nevjerojatno jer tvrtka još nije ni zabilježila nikakav vidljiv prihod', rekao je Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC Marketsu, govoreći o procjeni vrijednosti Riviana.

Inače, električna vozila posebno privlače interes ulagača od sredine 2020. godine, kada su vlade, kreatori politika i korporacije najavili planove za ulaganje u industriju kao oblik borbe protiv klimatskih promjena. Nedavni izuzetno dobri rezultati Tesle i ulaganje u električna vozila tvrtke za iznajmljivanje automobila, Hertz, dodatno su povećali dionice tvrtki.