osigurana štednja

Revolut tvrdi: Sredstva naših klijenata sigurno se čuvaju na zaštićenim računima u svjetskim bankama najviše razine

22.03.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Popularna aplikacija Revolut, iza koje stoji istoimeni britanska fintech kompanija, korisnicima je odnedavno ponudila uslugu Revolut Bank s namjerom prikupljanja depozita, no ne i kredita. Postavilo se pitanje, je li štednja povjerena Revolutu sigurna

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) su pak nedavno poručili da oni ne nadziru Revolut niti je štednja uključena u domaći sustav osiguranja depozita već onaj u Litvi, no samo ako se radi o novcu na računima Revolut Banka.

Iz Revoluta na to reagirali propćenjem koje prenosimo u cjelosti.

'Kao institucija za elektronički novac licencirana od strane litavske banke, Revolut je dužan zaštititi sva sredstva koja prima od klijenata. Iako same institucije za elektronički novac, pa tako i Revolut, ne drže depozite klijenata, sredstva klijenata sigurno se čuvaju na namjenskim računima u svjetskim bankama najviše razine.

Uz to, sve transakcije putem kartica Revolut obrađuju Mastercard, Maestro ili Visa mreže te su, u skladu s tim, zaštićene njihovim pravilima. Ako bilo koja institucija za elektronički novac ne ispuni svoje obveze, propisi o elektroničkom novcu prioritet daju klijentu, što znači da klijenti imaju pravo na isplatu sredstava u skladu sa stanjem na svojim računima iz zaštićene imovine institucije, te pritom imaju prioritet u odnosu na sve ostale vjerovnike.

U slučaju Revoluta, u malo vjerojatnom slučaju takvog događaja, našim bi klijentima sredstva bila isplaćena s naših zaštićenih računa u svjetskim bankama najviše razine. Podaci o tome kako sigurno čuvamo novac i štitimo sredstva naših klijenata jasno su navedeni na našoj web stranici i blogu', poručili su iz Revoluta.