gospodarenje otpadnim vodama

Revolucionarna WC školjka nagrađena Švicarskom nagradom za dizajn

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 19.11.2021 16:25
  • Objavljeno 19.11.2021 u 16:25
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DANIEL WINKLER FOTOGRAFIE

Početkom studenoga, revolucionarna WC školjka za odvajanje urina Save! by Laufen je nagrađena Švicarskom nagradom za dizajn, 2021. (Design Prize Switzerland 2021), pobijedivši konkurenciju u kategoriji "Potrošački proizvod"

Ova međunarodno priznata nagrada za dizajn dodjeljuje se svake dvije godine proizvodima koji su namijenjeni svakodnevnoj uporabi i koje odlikuju ne samo visoka estetika, već i gospodarski i društveni značaj.

“Oduševljeni smo ovom nagradom za dizajn, jer Save! nastavlja priču o uspjehu Švicarskog dizajna. Uklanjanje suvišnog uz održavanje visoke funkcionalnosti i jednostavnosti za korisnika ključno je za održiv, dugotrajan dizajn, što je nešto što u Laufenu prakticiramo desetljećima”, kaže Alain Reymond, voditelj upravljanja dizajnom u Laufenu.

WC školjka Save! dizajnirana je na način da na sučelju s kanalizacijskim sustavom rješava dva problema odjednom: skupo i složeno pročišćavanje urina u otpadnoj vodi i gubitak vrijednih resursa.

Ovaj inovativan oblik WC školjke koristi “načelo blizine”, gdje se urin odvaja od preostale otpadne vode kroz kanal unutar WC školjke. Različiti tokovi otpada tada se mogu učinkovitije obraditi, omogućujući povrat vrijednih nutrijenata. Ljudski urin je bogat fosforom i dušikom, koji su vrijedni nutrijenti za proizvodnju gnojiva. U mnogim dijelovima svijeta, međutim, te tvari trenutačno završavaju odbačene u prirodi, gdje potiču rast štetnih vodenih biljaka i algi.

Ključna inovacija kod Save! wc školjke je dizajn koji koji koristi hidrodinamičan princip ‘’efekta čajnika’“ (teapot effect) kako bi usmjerio urin prema zatvorenom odvodu koristeći samo površinsku napetost. Inteligentan dizajn keramičkog tijela osigurava da se odvajanje urina događa neovisno o tome tko koristi wc - muškarac, žena ili dijete. Voda za ispiranje, koja se ispušta pri mnogo većoj snazi i brzini, odvodi se prema uobičajenom sifonu. Također, isto vrijedi i za čvrste tvari i toaletni papir. Odvajanje urina je potpuno neprimjetno za korisnika, jer je Save! školjka dizajnirana tako da izgleda kao standardna WC školjka. Ona se može koristiti na uobičajen način, bez potrebe za ikakvim promjenama navika.

Ovaj inteligentan, revolucionaran dizajn rezultat je suradnje između Laufena i austrijskog dizajnerskog studija EOOS. Nominacijski tim Švicarske nagrade za dizajn ocijenio je Save! wc školjku kao “izum koji bi mogao igrati ključnu ulogu u budućem gospodarenju otpadnim vodama”. Budući da niti jedna tvrtka ne može sama postići tako duboku, sustavnu promjenu infrastrukture, sektori industrije, arhitekture i urbanog razvoja moraju surađivati ​​kako bi omogućili prijelaz na održivije upravljanje otpadnim vodama.

Uz Save!, Laufen čini svoj dio kako bi odvajanje otpada i obnova nutrijenata postali mainstream. Žiri je također bio oduševljen konceptom i dao je sljedeće komentare: “Odvajanje urina [...] smanjuje troškove zbrinjavanja, štiti okoliš i nudi priliku da se ljudski otpad, koji se trenutačno odbacuje, doslovno učini korisnim.” Nastavili su: "To je opredjeljenje koje zaslužuje priznanje i veliki pljesak te se nadamo da će biti objeručke prihvaćeno kako u industriji tako i na tržištu kao poticaj razvoju sličnih rješenja."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!