NALIČJE HRVATSKOG TURIZMA

'Rekordna' sezona bacila ugostitelje na koljena

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 22.09.2010 17:24
  • Objavljeno 22.09.2010 u 15:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Unatoč rastu dolazaka i noćenja, u turizmu prevladavaju negativni trendovi, ocjena je većine članova Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore koji su na današnjoj tematskoj sjednici iznijeli svoje mišljenje o dosadašnjem tijeku turističke sezone

'Na bazi noćenja ne može se dati konačna ocjena sezone', naglasio je Franco Palma, predsjednik vijeća, upozoravajući na negativne trendove u turističkoj potrošnji i investicijama. 'Preživjeli smo, ali startna pozicija za iduću sezonu nam je slabija', rekao je Palma, dajući do znanja da zbog sve niže profitabilnosti turističkih subjekata nema prostora za investiranje.

Palma je pohvalio aktivnosti ministarstva na ovogodišnjoj promociji turizma, ali je istovremeno izrazio bojazan da za iduću godinu neće biti dovoljno sredstava za promociju s obzirom na smanjenje članarina za turističke zajednice.

Pad vanpansionske turističke potrošnje najviše je pogodio ugostitelje. Prema riječima Miroslava Folnegovića, predsjednika Udruge hrvatskih restoratera, promet u restoranima diljem Hrvatske manji je između 40 i 60 posto u odnosu na prošlu godinu. Folnegović je naveo i brojne druge probleme s kojima se suočavaju ugostitelji - od rasta troškova, neprimjerene regulative do neadekvatnih kadrova. Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja, upozorio je na nelojalnu konkurenciju trgovaca koji masovno otvaraju 'gastro punktove' i kioske s pićima.

Predstavnici kampera zadovoljni su sezonom, ali upozoravaju na neadekvatne propise koji usporavaju razvoj. Edurad Maržić, vlasnik kampa Šimuni, ukazao je na nelogičnu odredbu koja kamperima onemogućuje da upravljaju plažama.

Na tematskoj sjednici sudjelovao je državni tajnik za turizam Ivo Mujo, koji je najavio optimistične rezultate za kolovoz, ali i još težu 2011. godinu, u kojoj se očekuje još jača konkurencija na europskom tržištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi