REZULTATI PRVOG KVARTALA

Rekordna dobit Plive od 250 milijuna kuna

pliva, farmaceutika

pliva, farmaceutika

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Pliva je prvom tromjesečju 2010. godine završila s neto dobiti od 249 milijuna kuna, ostvarivši u prva tri mjeseca nešto više od 700 milijuna kuna prihoda, od čega 75 posto čini prihod od izvoza

Inače, Pliva je 2009. godini završila s neto dobiti od 67,8 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik što znači da je dobit u prvom kvartalu više od tri puta veća od prošlogodišnje.

'Sukladno planovima, proizvodnja gotovih tableta dosegla je 3,3 milijarde u ovoj godini, u idućoj godini plan je doći do četiri milijarde. Nakon restrukturiranja Plive, pošto ju je preuzela Teva, Plivin dugoročni cilj je u prvoj fazi proizvodnja šest milijardi tableta, potom 12 milijardi, što se može realizirati samo uz znatna ulaganja u proizvodnju' kazao je Matko Bolanča, predsjednik Uprave Plive. Pomoć se očekuje i od države, što će Pliva pokušati dobiti u okviru klastera domaćih proizvođača lijekova koji se formira unutar Hrvatske gospodarske komore.

Iako je prema navodima Uprave Teva vrlo zadovoljna dinamikom Plivina rasta i poslovanjem, za gradnju novog postrojenja izraelska kompanija ovoga puta ipak je odabrala Mađarsku. Mađarska vlada za tu je investiciju Tevi ponudila sedam milijuna eura. Osim toga Hrvatska zbog porezne politike ne može konkurirati Mađarskoj, što bi mogla biti glavna kočnica razvoja Plive te će svakako biti tema koju Uprava Plive i klaster žele nametnuti Vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi