što će sad reći dobavljači

RBA: Nema razloga da ne krenemo u naplatu Agrokorovih mjenica

25.05.2017 u 14:49

Bionic
Reading

Potaknuti informacijom u medijima u kojoj se navodi mogućnost produljenja roka definiranog Promemorijom koju su potpisali Agrokor, imatelji njihovih mjenica i banke, Raiffeisenbank (RBA) i Raiffeisen Factoring (RF) potvrđuju svoje stajalište da nema potrebe za produženjem roka Promemorije

'To smo u više navrata komunicirali i Agrokoru i skupu dobavljača, te iza toga stojimo. Od samoga početka, RBA i RF su fokusirani na pronalaženje zajedničkoga modela rješenja regresnih prava, kojemu smo pristupali individualno za svakoga pojedinog dobavljača. Od trenutka kada je aktivirana izvanredna uprava Agrokora, uporno smo i višekratno pozivali dobavljače na dogovor.', priopćeno je iz RBA

Kažu kako je rezultat njihovih poziva na dogovor zajedničko rješenje te da su za veliku većinu dobavljača dogovorili rješenja koja su ostvariva u vrlo kratkom roku, dok je za manji dio nalaženje adekvatnoga rješenja složenije i pregovori su i dalje u tijeku, te su sve uključene strane upoznate s mogućnostima.

'Međutim, manji broj dobavljača i dalje ustraje na zahtjevima za koje smo višekratno utvrdili da su nerealni i neprihvatljivi', dodaju. 

  • +3
Sastanak dobavljača Agrokora i Vladinog povjerenika Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zaključuju kako žele da restrukturiranje Agrokora uspije što su podržali sudjelovanjem u kreditiranju te napominju kako je izravan dogovor svakog pojedinog dobavljača i vjerovnika jedini  ispravan put u traženju provedivog  rješenja u roku koji je definiran Promemorijom. 

Podsjetimo, povjerenik za Agrokor Ante Ramljak je u srijedu rekao kako su po njegovim informacijama banke spremne produžiti rokove dobavljačima.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, u ime dobavljača nakon sastanka s ministricom gospodarstva Martinom Dalić rekla je kako želi jednak tretman s bankama. 'To znači da i one moraju jednako snositi eventualne troškove do kojih bi moglo doći prilikom nagodbe. Tražimo da zajednički i jednako, po principu pola-pola, snosimo trošak eventualnog otpisa, a ne da sve padne na proizvođače i dobavljače. Naš je dug naš dug, i mi ne tražimo ni od koga da nam to rješava umjesto nas', kazala je Vidaković.