saudijci 'danajci'

Razotkriven plan saudijskog princa: 'Kao diler pokušava navući Afriku na štetna goriva'

28.11.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Dok raste broj zemalja koje se pokušavaju prebaciti na obnovljive izvore energije, naftnom gigantu među zemljama svijeta - Saudijskoj Arabiji - ukidanje fosilnih goriva ne ide nikako na ruku. No, 'neprijatelj' zelene energije ne sjedi prekriženih ruku, nego sada posvećeno pokušava navući Afriku na svoja fosilna goriva, a to sve pod krinkom održivosti

Kako je pokazala tajna istraga Centra za klimatsko izvještavanje i Channel 4 Newsa, Kraljevina Saudijska Arabija provodi tajni program čiji je glavni cilj povećanje potrošnje nafte i plina.

Dosad se malo znalo o Programu održivosti potražnje za naftom (ODSP). Prema javno dostupnim informacijama cilj programa je uklanjanje energetskih i transportnih prepreka u siromašnijim zemljama i povećanje održivosti primjerice zamjenom štednjaka na drva za ona plinska.

No, kako pokazuje istraga, najveća država na Arapskom poluotoku u jeku zelenih trendova i prebacivanja zemalja na čistu energiju, pokušava povećati upotrebu automobila, autobusa i zrakoplova na fosilna goriva u Africi i siromašnim zemljama na drugim kontinentima.

ODSP bi trebao ubrzati razvoj izrazito supersoničnog zračnog prijevoza, za koje bi trebalo tri puta više mlaznog goriva nego kod konvencionalnih zrakoplova. Pored toga bi se s jednim proizvođačem automobila trebali masovno proizvoditi jeftina vozila s unutarnjim izgaranje. U planu su i pogonski brodovi na loživo ulje i plin, koji bi obalne gradove opskrbljivali električnom energijom.

ODSP je de facto pod nadzorom saudijskog princa i premijera Mohammada bin Salmana, a u plan su uključene i najveće saudijske državne organizacije poput Javnog investicijskog fonda vrijednog 700 milijardi dolara i najveće naftne kompanije na svijetu Aramco.

Saudijska Arabija nominalno predano radi na postizanju klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma prema kojem bi se globalno zagrijavanje trebalo ograničiti na ispod dva Celzijeva stupnja više u odnosu na predindustrijsko vrijeme. Da bi se ostvario globalni klimatski cilj, potrošnja fosilnih goriva mora pasti, što za zemlje bogate naftom ujedno znači i pad prihoda. Pritom bi bogatije zemlje trebale pomoći zemljama u razvoju uvesti obnovljivu energiju, kako bi izbjegle gospodarski rat koji zagađuje okoliš.

Jedno od glavnih pitanja ovogodišnje UN-ove klimatske konferencije COP28 koja započinje u četvrtak je mogu li zemlje ispuniti obećanje da će postupno smanjiti ili potpuno ukinuti potrošnju fosilnih goriva. Ove godine pali su i temperaturni rekordi - 2023. bila je naime najtoplija otkako se mjeri temperatura.

Mohamed Adow, direktor thinktanka Power Shift Africa rekao je za Guardian da u ovoj situaciji saudijska vlada nastupa poput dilera droge koji pokušava navući Afriku na štetan proizvod. 'Tako bismo propustili priliku da Afrika iskoristi svoj ogroman potencijal obnovljive energije. Imamo moderna energetska rješenja i mogli bismo zapravo uskočiti u istinsku energetsku tranziciju'.

Prema informacijama na web-stranici ODSP-a na arapskom jeziku, cilj programa je održavati i razviti potražnju za ugljikovodicima kao konkurentnim izvorom energije, podizanjem njegove ekonomske i ekološke učinkovitosti, istovremeno osiguravajući da je tranzicija održiva za Kraljevstvo Saudijske Arabije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Pojedinosti o ODSP-ovim projektima otkrivene su nakon što su se tajni izvjestitelji predstavljali kao potencijalni investitori i sastali s dužnosnicima saudijske vlade. Tako su otkrili da se 'sve veća potražnja za naftom i plinom u zemljama u razvoju' provlačila kroz sve planirane projekte.

U prezentaciji koju su koristili dužnosnici navodi se da je strategija 'povećati potražnju na tržištima u nastajanju uklanjanjem prepreka pristupu energiji putem ulaganja u infrastrukturu'. Na pitanje novinara je li cilj bio umjetno potaknuti potražnju na nekim ključnim tržištima, dužnosnik je rekao da je to jedan od glavnih ciljeva, dodavši kako ne vjeruju da zemlje u razvoju mogu preskočiti fazu razvoja na fosilnim gorivima jer nema potrebne infrastrukture koja bi odmah omogućila alternativu.

Saudijska Arabija je u studenom potpisala sporazume s Ruandom za razvoj potražnje za izvorima ugljikovodika, s Nigerijom o promicanju suradnje i jačanju partnerstva u sektoru nafte i plina i s Etiopijom o suradnji u opskrbi naftom.