PREDSTEČAJNA NAGODBA

Razotkriva se dubina veza Radimira Čačića i Coninga

30.09.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Coning je izbjegao stečaj jer su se Marija i Radimir Čačić uključili u predstečajnu nagodbu odricanjem prava na odvojeno namirenje svojih tražbina u ukupnom iznosu od 3,8 milijuna kuna. Naime zahvaljujući potonjem Marija i Radimir Čačić stekli su pravo glasa u predstečajnoj nagodbi koja je prošla upravo zahvaljujući glasovima vjerovnika s tražbinama od oko četiri milijuna kuna, no to je otvorilo pitanje odakle im tolika potraživanja, osobito Radimiru Čačiću, jer je često isticao da nije uključen u poslovanje Coninga

Obaveze Coninga, prema dokumentaciji poduzeća, početkom ove godine iznosile su 385 milijuna kuna. Od toga deset su potraživali državna tijela i poduzeća, zaposlenici 6,7 milijuna, financijske institucije 288 milijuna, a ostali vjerovnici 80 milijuna. Međutim utvrđene tražbine pred Nagodbenim vijećem iznosile su osjetno manje jer se, prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi, razlučni vjerovnik mora odreći prava odvojenog namirenja te da nastupa kao običan vjerovnik s pravom glasa. To su učinile VABA banka s 30 milijuna kuna potraživanja, HBOR s 58 milijuna kuna potraživanja te Kreditna banka s deset i Porezna uprava s 8,8 milijuna kuna potraživanja, dok su pravo za odvojeno namirenje zadržali ZABA koja potražuje od Coninga 52 milijuna, CEBA s potraživanjem od 26 milijuna, Erste s 31 milijun te Hypo Alpe Adria banka s potraživanjem od 90 milijuna.

Budući da je Coning tražio od grupe ostalih vjerovnika da se odreknu 70 posto potraživanja, oni nisu podržali predstečajnu nagodbu jer je tek njih 12 posto bilo za takvo odricanje. Stoga je za spas Coninga ostala samo jedna opcija: dobiti glasove vjerovnika čije tražbine prelaze dvije trećine svih utvrđenih tražbina. I to je Coningu pošlo za rukom jer su za plan financijskog restrukturiranja glasovali vjerovnici sa 166,6 milijuna kuna ili 68,61 posto od ukupnih tražbina koje su na kraju utvrđene na 242,8 milijuna kuna.

Očigledno, Coning je jedva postigao predstečajnu nagodbu. Da su za plan bili vjerovnici s oko četiri milijuna kuna manje, dakle ukupno 162 milijuna kuna, od nagodbe ne bi bilo ništa. A taj jezičac na vagi od ukupno gotovo četiri milijuna kuna vrijednost je glasova Marije i Radimira Čačića, supružnika koji su se morali odreći razlučnih prava da bi imali pravo glasa. Čačić se odrekao 2,7 milijuna kuna, a supruga 1,1 milijun kuna, i tako su stekli pravo glasa te spasili Coning od stečaja.

Odakle im tolika potraživanja prema Coningu? Radimir Čačić je u sklopu predstečajne nagodbe u travnju ove godine prijavio ukupno 4,2 milijuna kuna potraživanja, od čega se na glavnicu odnosi 3,5 milijuna, a ostalo su kamate. Glavnina njegovog glavničkog potraživanja proizlazi iz ugovora o zajmu 2,1 milijun kuna sklopljenog 2. ožujka 2011. godine, a preostali iznos glavnice proizlazi iz 2,3 milijuna udjela u otvorenom investicijskom fondu Erste Adriatic Equity. Te udjele založio je kao osiguranje za ispunjenje obaveza Coninga prema ugovoru o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine sklopljenom 16. prosinca 2010. godine.

Iz spomenutog sporazuma vidljivo je da je Coning inženjering uzeo 8. prosinca 2010. kredit kod Hypo Alpe Adria Bank u visini 11,4 milijuna eura. Založni dužnik bio je Coning, a predlagatelji osiguranja - založni dužnici bili su Coning turizam te Marija i Radimir Čačić koji su u korist banke zasnovali založno pravo na svojim udjelima u otvorenom investicijskom fondu Erste Adriatic Equity, i to Marija Čačić na 1,7 milijuna udjela, a Radimir Čačić na 2,3 milijuna udjela.