PROGNOZE

Rast zaposlenosti tek u drugom kvartalu 2011.

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2010 14:00
  • Objavljeno 29.12.2010 u 12:27
HZZ nezaposlenost

HZZ nezaposlenost

Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon ljetnih mjeseci i nestanka povoljnog utjecaja sezonskog zapošljavanja ponovno su intenzivirani negativni trendovi na tržištu rada. Tako je u studenom stopa registrirane nezaposlenosti porasla na 18,3 posto

Stopa nezaposlenosti za ovogodišnji studeni je za 2,2 posto veća nego u studenom 2009, kada je iznosila 16,1 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti iznad 18 posto zadnji put je zabilježena u ožujku ove godine i tada je iznosila 18,4 posto, što je ujedno bila najviša stopa u više od četiri godine.

Zadržavanje relativno visokih stopa nezaposlenosti te tendencija još većim razinama posljedica je činjenice da dugo očekivane i prijeko potrebne reforme još uvijek u potpunosti nisu provedene, ističu analitičari Raiffeisen banke, koji smatraju da upravo zbog toga nije ni moglo doći do značajnijeg rasta gospodarske aktivnosti koja bi pokrenula zapošljavanje. Dodatni problem vide u neusklađenosti ponude i potražnje na domaćem tržištu rada.

Analitičari predviđaju oporavak tržišta rada tek u drugom tromjesečju iduće godine te stoga u narednim mjesecima očekuju više stope nezaposlenosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi