NADAN VIDOŠEVIĆ:

'Rast BDP-a od 7% dovoljan samo za kamate'

18.11.2009 u 14:23

Bionic
Reading

'Kad bismo imali stopu ekonomskog rasta od sedam posto to bi bilo dovoljno samo da platimo kamatu koja nas čeka', poručio je Nadan Vidošević na sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore. s pozicije predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Takav rast nikada nismo imali, napomenuo je te Vidošević iznoseći u obranu komore da nikoga u ovoj teškoj krizi neće spasiti iznos koji se plaća za članstvo u HGK.

Odlukom skupštine HGK je svojim članovima smanjila doprinose za dodatnih 25 posto, a članarina je ostala na istoj razini. Time se HGK odrekao oko 22 milijuna kuna pa će njezin proračun za 2010. iznositi 237 milijuna kuna.

'Oni koji su stvorili bogatstvo sticajem okolnosti izvan sustava ne razumiju njegovu važnost', poručio je članovima HGK Nadan Vidošević te pozvao da brane instituciju od 'ljudi koji ne razumiju ni vlastitu prošlost i povijest, a kamoli tradiciju naroda'. Istaknuo je da je čak i Josip Juraj Strossmayer sudjelovao u radu komore čija tradicija obuhvaća 'sve relevatne političke i gospodarske događaje u Hrvatskoj zadnjih 157 godina'.

'Procjenjujemo da će ukupni pad BPD-a u 2009. iznositi 6,5 posto', iznijela je Jasna Belošević Matić, predstavljajući ovogodišnje trendove u hrvatskom gospodarstvu. Istaknula je nastavak trenda zaduživanja i veliki rast nezaposlenosti. Činjenica da se za 2010. najavljuje proračun od 120 milijardi kuna, koji će garantirati sva zadana prava, pokazuje da nema političke volje za zaokretom u razvojnoj politici, komentirala je.

'Riječ je tek o nastavku modela koji se temelji na neprimjerenoj razini potrošnje financiranoj inozemnim zaduživanjem i rasprodajom imovine', kritična je Belošević.
Krajem srpnja bruto inozemni dug iznosio je 40,6 milijardi kuna, što je za pet milijardi ili 13,9 posto više od onoga iz srpnja 2008. U strukturi bruto duga dominira dug trgovačkih društava koji su odgovorni za 64,8 posto, dok država sudjeluje s tek 10 posto. Građani su smanjili svoju zaduženost za čak 3,8 milijardi kuna, a korporativni sektor za 126 milijuna kuna. Država je povećala ukupne dugove zaduživši se u tri kvartala za novih 9,4 milijarde kuna, čime je privatnom sektoru i stanovištvu značajno ograničila pristup financiranju.

Broj nezaposlenih strmoglavo raste, kažu u HGK, pa navode da je u prvih devet mjeseci godine otpušteno oko 50 tisuća radnika, što je duplo više no u 2008. Zato očekuju da će nezaposlenost narasti do kraja godine na čak 15 posto. Kao jedan od glavnih problema gospodarstva Belošević je istaknula visoku razinu nelikvidnosti. Nelikvidnost u realnom sektoru već četrnaest mjeseci kontinuirano raste. Insolventnih pravnih osoba je 24,5 tisuća, a nepodmirene obveze narasle su na 19,3 milijarde kuna, odnosno 47,5 posto su veće nego u 2008. Tu je i oko 35 tisuća obrtnika koji imaku 4,8 milijardi nepodmirenih obveza.

Kao pozitivan pomak uzrokovan padom potrošnje Belošević je naglasila pad uvoza za 27,4 posto uz istovremeni pad izvoza od nešto manjih 22 posto, čime je pokrivenost uvoza izvozom narasla na 49,1 posto. U gotovo svim granama gospodarstva zabilježen je pad. Tako je industrijska proizvodnja u dosadašnjem dijelu godine pala za 9,7 posto, trgovina na malo čak 15,6 posto, a zabilježen je pad investicijskih aktivnosti.

U građevini je narastao broj izdanih građevinskih dozvola, ali je vrijednost radova u prvih devet mjeseci pala za 24 milijarde kuna, odnosno 10 posto.

U turizmu su ostvareni dobri rezultati, ali je broj noćenja manji za 1,5 posto. Prema preliminarnim podacima HNB-a u prvoj polovici godine od turizma smo ostvarili 1,8 milijardu eura što je čak 16 posto manje nego lani.