NIZ TUŽBI I ŽALBI

Ramljak i dalje na ledu, Sberbank ima još jednog asa u rukavu

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 11.10.2017 16:50
 • Objavljeno 11.10.2017 u 16:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal, pixsell

Najveći vjerovnik Agrokora, ruski Sberbank nastavlja pravnu bitku protiv Agrokora i izvanredne uprave, nastojeći osporiti 'roll up' model financiranja, kojim su pojedini kreditori dobili povlašteni status. Trgovački sud zasad je odbio većinu zahtjeva ruske banke, ali neki su još uvijek aktivni

U aktualnom mjesečnom izvješću o stanju u Agrokoru navodi se da je Visoki trgovački sud odbio žalbu Sberbanka i potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je odbačen prijedlog za izdavanje privremene mjere radi zabrane Agrokoru d.d. sklapanja Ugovora o najstarijem zajmu (roll-up kredit). Time je rješenje Trgovačkog suda postalo pravomoćno.

Tijekom rujna Trgovački sud u Zagrebu odbacio je još tri zahtjeva Sberbanka. Prvi se odnosi na utvrđivanje ništetnosti odredbi Ugovora o najstarijem zajmu kojim se dozvoljava roll-up financiranje starih dugova i otkup obveznica, kao i ostale restriktivne odredbe tog ugovora. Odbačen je i zahtjev da se utvrdi ništetnost transakcije kojom je Agrokor d.d. otkupio obveznice za njihovu nominalnu vrijednost.

 • +4
 • +1

Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, u svibnju se sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Odbijen je i zahtjev Sberbanka za ocjenom ustavnosti čl. 41. i 42. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Početkom lipnja ruska banka podnijela je i posebnu tužbu protiv izvanredne uprave, koju je Trgovački sud odbacio, ali je Visoki trgovački sud krajem lipnja ukinuo prvostupanjsko rješenje i vratio postupak na početak.

Riječ je o još jednom zahtjevu za određivanje privremene mjere zabrane korištenja roll-up kredita. U svojoj žalbi Sberbank je ustvrdio da je Trgovački sud pogrešno primijenio materijalno pravo. Visoki trgovački sud u svojoj presudi se pak nije osvrtao na navode iz žalbe, već je utvrdio da u prijedlogu Sberbanka nije naveden iznos tražbine te u čemu se sastoji nenovčana tražbina.

Stoga je zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za donošenje prvostupanjske presude i zatražio da u ponovljenom postupku Sberbank dopuni svoj prijedlog.

Početkom listopada Sberbank je dopunio prijedlog zatraživši da se zabrani odobravanje plaćanja do 1,06 milijardi eura sredstava prikupljenih roll-up kreditom bilo kojem od društava u postupku izvanredne uprave.

Sberbank vodi sudske postupke protiv Agrokora i u BiH, Srbiji i Sloveniji, nastojeći provesti ovrhe na imovini Agrokorovih kompanija.

 • +45
 • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 5

Prikaži sve
 • jozomali

  11.10.2017 18:35

  Sberbank će izvući svoje!....nadam se od krivaca ne od naroda!

 • hk3iddsh

  11.10.2017 18:02 1 odgovora

  Je li Ramljak na Ledu ,ili je na koncernu ako Ledo proizvede sladoled i stavi ga u trošak,zatim ga dostavi u Konzum koji ga stavi u trošak,zajedno sa troškom proizvodnje Leda,pa to onda Ramljak ili Todorć prikažu u ukupnom trošku koncerna gdje se prikaže gubitak Leda.......utvrdit će forenzi...

 • hk3iddsh

  11.10.2017 18:03

  Ass iz rukava...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi