BANKARSKI EGZODUS

Raiffeisen promijenio ploču oko Rusije, razmatra se povlačenje s tržišta

17.03.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Raiffeisen banka je promijenila svoje stajalište o poslovanju u Rusiji. Iz austrijske banke, koja trećinu svoje dobiti ostvaruje u Rusiji, izvijestili su u četvrtak da razmatraju povlačenje iz te zemlje

Vijest je stigla samo nekoliko tjedana nakon što je izvršni direktor banke potvrdio da nemaju namjeru ugasiti rusko poslovanje. Zajmodavac, koji u Rusiji ima 4,2 milijuna klijenata i 9.400 zaposlenih, rekao je u četvrtak ujutro da razmatra sve opcije za svoju podružnicu nakon invazije na Ukrajinu.

'Ova situacija bez presedana navodi RBI da razmotri svoju poziciju u Rusiji. Stoga procjenjujemo sve strateške opcije za budućnost Raiffeisenbank Russia, uključujući i mogućnost pažljivo upravljanog izlaska iz Raiffeisenbanke u Rusiji,' rekao je Johann Strobl, izvršni direktor banke.

Prije samo dva tjedna, Strobl je poručio investitorima: 'Vrlo je važno da razumijete, mi ne odlazimo.' Raiffeisen je najteže pogođen od nekolicine zapadnih banaka koje su prisutne u Rusiji. Cijena dionice grupe prepolovila se posljednjih tjedana.

Banka ima 22,9 milijardi eura imovine u Rusiji, s 354 milijuna eura izloženosti prema sankcioniranim financijskim institucijama i 119 milijuna eura prema drugim tvrtkama pod sankcijama.

I talijanski UniCredit, koji je također visoko izložen u Rusiji, objavio je ovaj tjedan da razmišlja o izlasku, dok je nekoliko velikih investicijskih banaka, uključujući JPMorgan, Goldman Sachs i Deutsche Bank, najavli napuštanje Rusije.