NAPOJNICE FRANCUZIMA

Radnicima zašili džepove

06.03.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Radnici na naplatnim kućicama autoceste Zagreb - Macelj žale se da rade u skandaloznim uvjetima, poslodavac tvrdi da je sve po pravilniku i ugovoru

Blagajnici na naplatnim kućicama autoceste Zagreb - Macelj na zimskim službenim odorama imaju džepove s patent-zatvaračima koji su zavareni, a držač kojim se džepovi otvaraju je uklonjen, piše Jutarnji list

Taj potez radnici smatraju jasnim signalom da ih francuski poslodavac, tvrtka Egis Road, smatra najobičnijim lopovima. U sindikatu ističu da kontrola poslodavaca ide toliko daleko da se radnik pred njima mora i skidati.

Nezavisni cestarski sindikat upoznat je sa slučajem kada su asistent menadžer i kontrolor-blagajnik od radnika tražili da se skine, što je on pristao učiniti kako bi dokazao da je 'čist', ali je zahtijevao da i policija bude prisutna!

Policija je došla i zaposlenik se skinuo, a asistent menadžera, koji je očito vrlo predan svom poslu, navodno je 'ispipao' i njegovo donje rublje u potrazi za ukradenim utrškom, ispričali su u sindikatu.

Na izravno pitanje o poniženju koje su doživjeli radnici nakon što su im zavareni džepovi, direktor tvrtke Egis Road Operation Croatia dao je hladan, birokratski odgovor.

'Zaštita na radu, što uključuje zaštitnu odjeću i obnašanje povjerenih radnih zadataka određenih ugovorom o radu, uređena je Pravilnikom o radu i Pravilnikom o poslovima naplate cestarine, što uključuje i regulaciju statusa napojnice, te svim ostalim pozitivnim aktima društva s kojima su radnici i sindikat upoznati te su dužni pridržavati ih se tijekom obavljanja radnih zadataka', odgovor je direktora Skibe.

Osim zašivenih džepova, radnici su pod 24-satnim videonadzorom, u naplatne kućice ne smiju unositi niti jednu osobnu stvar, pa ni olovku i papir, mobiteli su zabranjeni, a napojnice ili višak novca koji ostave neki od vozača pripadaju poslodavcu. Radnici tvrde i da im se prekovremeni sati ne plaćaju redovito.

'Zbog kamera su ljudi dobivali otkaze, opravdane, ali i neopravdane. Jedan je supervizor dobio otkaz zbog snimljene gužve, iako on nije mogao utjecati na to kolika je kolona jer su trajali radovi na dijelu autoceste,' ističu radnici.

I na to pitanje direktor Henri Skiba ima spreman hladan odgovor te tvrdi da se kamerama ne nadzire zaposlenike, nego da su postavljene izričito za poslodavca, a po osnovnom i neotuđivom pravu da poslodavac, među ostalim, štiti svoju imovinu.

On smatra da zaštitom toga svog temeljnog prava tvrtka ni na koji način ne zadire, niti umanjuje bilo koje radničko pravo svojih zaposlenika. S direktorskim stavom ne slaže se Nezavisni cestarski sindikat koji je na zagrebačkom sudu podnio tužbu zbog okoliša u kojem su radnici pod stalnim okom kamere. U sindikatu ističu da takve mjere na poslu tvrtka ne provodi u zemljama članicama EU, nego samo kod nas.