zadarska liburnija

Radnicima zadarske gradske prijevozničke tvrtke uvećane plaće za deset posto: Vozača je sve manje, svi odlaze u inozemstvo

08.06.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Svim radnicima u zadarskoj gradskoj prijevozničkoj tvrtki Liburnija d.d. od 1. srpnja plaće će biti uvećane za 10 posto, a vozačima će se uz to i povećati koeficijent na 1,9, dogovoreno je u srijedu na sastanku predstavnika sindikata i Grada Zadra u zadarskoj Gradskoj vijećnici

Zadovoljni smo rezultatima razgovora jer je naš prvi uvjet bio da se plaće povećaju svim radnicima, a da se za najdeficitarnije zanimanje u Liburniji, vozače, koeficijent poveća s dosadašnjih 1,75 na 1,9' - rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Riječ je o aneksu kolektivnog ugovora koji će vrijediti tri mjeseca, a pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora nastavit će se najesen. Novosel je dodao kako je za opstanak Liburnije nužno odobravanje zatraženog kredita, o čemu će odlučivati gradski vijećnici.

'Odobravanje kredita nije nužno vezano uz ovo povećanje nego uz opstanak Liburnije, isplatu novih autobusa i sve ono što je društvu potrebno za funkcioniranje', upozorio je. A ako kredit ne bude odobren, morat će ponovno sjesti i razgovarati uz pitanje želi li Grad Zadar javni gradski prijevoz ili ne, smatra Novosel.

Sindikalni povjerenik u Liburniji Marin Sikirić naglasio je kako je vozača u Liburniji sve manje. 'Mlađi ljudi odlaze u inozemstvo ili raditi kod privatnika, gdje su plaće mnogo veće. Zbog svega toga Grad Zadar trebao bi prepoznati taj problem, da usluga javnoga prijevoza ipak ostane na nekoj razini i standardu', poručio je.

Vozači Liburnije još su u travnju 2019. godine zbog niskih plaća najavili štrajk, ali nisu ga održali jer ih je uprava upozorila na nezakonitost štrajka. Zbog straha od otkaza, radnici su nastavili s vožnjom, a do danas nisu uspjeli postići povišicu. Javni gradski prijevoz u Zadru organiziran je s oko 25 autobusa, a na gotovo cijelom području Zadarske županije, uključujući i otoke Ugljan, Pašman, Dugi otok, Iž, prometuje 50-ak autobusa. Prosječna plaća vozača iznosi oko 4000 kuna.