PREKINULI RAD

Radnici Koke nezadovoljni s minimalcem i stotinama prekovremenih

01.07.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Uprava varaždinske Koke ima 14 dana da zaposlenicima ponudi rješenja koja bi poboljšala njihovu situaciju, poručili su predstavnici sindikata u toj tvrtki, nakon što su njezini radnici u četvrtak privremeno prekinuli rad

Prema riječima Šime Oreškovića, predsjednika sindikata PPDIV-a, radnici su se zbog nezadovoljstva uvjetima rada, koje traje već dulje vrijeme, u četvrtak spontano odlučili na prekid rada. Na Upravi je sada da ponudi rješenje za tu situaciju, kazao je Hini u petak Orešković i istaknuo kako najveće nezadovoljstvo radnika leži u činjenici da su preopterećeni radom, a za gotovo minimalnu plaću.

Uprava je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima radnika i sindikata preuzela obvezu da u roku od 14 dana ponudi rješenje. Orešković navodi da se od Uprave traže nova zapošljavanja jer je postojeći broj zaposlenika nedovoljan.

Također se traži, ističe Orešković, da se radnicima omogući da iskoriste slobodne dane koje imaju, jer se radi o brojci od nekoliko stotina, 100 i 500, prekovremenih sati po zaposleniku.

‘Ako Uprava ne može omogućiti radnicima da koriste slobodne dane, onda im prekovremene sate mora platiti’, kaže Orešković. Dodaje kako radnici nisu krivi za nastalu situaciju i da su oni svoje obveze uredno ispunjavali.
Najavio je također da će ubuduće PPDIV predstavljati zaposlenike Koke kako se situacija od četvrtka ne bi ponovila. Ako u 14 dana Uprava ne izađe pred radnike s konkretnim i zadovoljavajućim rješenjima, Orešković najavljuje nove korake u skladu sa zakonskim propisima. Moguće je, kaže, i pokretanje postupka mirenja prije eventualnog stupanja u štrajk.

‘Događa se upravo ono što sam dugo vremena najavljivao, a to je da ćemo doći u situaciju da Hrvatska neće imati radnika koji će raditi u takvim uvjetima i za tako malu plaću. Upravo to se događa u Varaždinu’, zaključio je Orešković.