prosvjed pred vladom

[FOTO] Radnice Orljave prosvjeduju na Markovu trgu, tvrtka zbog dugova ide prema stečaju. Hoće li 'košulje s karakterom' otići u povijesti?

30.06.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Požeška Orljava, državna tvrtka koja se bavi tekstilom, u popriličnim je problemima. Zbog nagomilanih dugova koji se akumuliraju već dulje od deset godina tvornici prijeti stečaj, a radnicima nad glavom vise otkazi. Većina zaposlenika Orljave su žene, od kojih neke u njoj rade i više od 30 godina. Danas su potegnule do Zagreba kako bi na Markovu trgu prosvjedovale protiv Vlade.

Radnice traže da Vlada primi na razgovor predstavnike sindikata kako bi oni iz prve ruke od vlasnika, tj. države, čuli što im se sprema nakon otvaranja stečaja i hoće li se nastaviti proizvodnja njihove glavne robe, kako ih sami nazivaju 'košulja s karakterom'.

'Vlada Republike Hrvatske dosad se oglušivala dati radnicama bilo kakav odgovor vezan uz njihove sudbine nakon otvaranja stečaja nad firmom. Želimo izvijestiti o nezainteresiranosti Vlade da o navedenim problemima razgovara sa sindikatima kao predstavnicima radnica', poručuju iz sindikata. Iz Vlade je za tportal potvrđeno da je radnike u ime Vlade primio ministar graditeljstva Darko Horvat, s kojim će pregovarati o rješenju nagomilanih problema.

Prijedlog za stečaj dala je sama Orljava, tj. njezin predsjednik Uprave Luka Balenović. Kao razlog za otvaranje stečaja navodi se prezaduženost tvrtke koja je lani maksimalno iskoristila državne mjere za očuvanje radnih mjesta, za što su dobili tri milijuna kuna i oprost doprinosa od gotovo milijun kuna.

  • +18
Prosvjed radnica Orljave Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Tvrtka je 2019. poslovala s neto dobit od 1,33 milijuna kuna, no nagomilani gubici dosežu iznos od 34 milijuna kuna. Ukupne obveze društva veće su od njegove imovine za nešto više od osam milijuna, dakle svi preduvjeti za stečaj su ispunjeni. U 2014. bili su u gubitku 4,4 milijuna kuna, 2015. godine 2,9 milijuna kuna, 2016. 3,3 milijuna kuna, a 2017. također 3,3 milijuna kuna. U 2018. godinizbog otpisa dugova ostvarena je dobit od 2,9 milijuna kuna.

Prije pandemije, Orljava i njen predsjednik Balenović probleme su planirali riješiti prodajom imovine koja nije nužna za poslovanje i dokapitalizacijom od strane države te smanjenjem broja zaposlenih. No s koronakrizom svi planovi pali su u vodu. Uz sve, njemačka tvrtka Olymp za koju je Orljava proizvodila dio asortimana odustala je od partnerstva zbog neizvjesnosti i zbog nesređenih odnosa s vlasnikom - državom.

Orljavu gotovo 20 godina vodi Luka Balenović, jedan od najdugovječnijih domaćih menadžera. On je, kako je ranije pisao Telegram, na samom kraju 2018. otišao u mirovinu, u njoj je bio jedan dan, zamrznuo je i vratio se na posao. Široj javnosti postao je poznat 2017. kada je navodno radnice zaključao u tvornicu prilikom posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kaznionici u Požegi. Radnice su tada tvrdile da su se planirale požaliti predsjednici na kašnjenje i neisplatu plaća, dok je Balenović demantirao navode da ih je zaključao u tvornicu, tvrdio je da su od njega iz protokola tražili da zaključa jedna vrata na pogonu.

Još jedan zanimljiv detalj Telegram otkrio je lani, a to je da tvornica šivala zaštitne pamučne maske koje su u slavonskim apotekama prodavale po paprenih 15 i više kuna, a maske pri tome nisu imale nikakav certifikat.

Kao slamka spasa za Orljavu spominje se i tvrtka HEMCO iz Đakova koja se bavi zaštitnom i radnom odjećom, no kao i njemački Olymp niti oni vjerojatno ne žele ulaziti u posao s državnom tvrtkom koja će sasvim sigurno u stečaj.