RECESIJA

Prvi pad prodaje čipova od 2001.

03.02.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Globalna prodaja čipova u 2008. zabilježila je prvi pad na godišnjoj razini od 2001., i to u visini 2,8 posto, priopćilo je industrijsko udruženje proizvođača poluvodiča Semiconductor Industry Association (SIA)

Globalno gospodarsko usporavanje u prošloj je godini izazvalo pad prodaje na 248,6 milijardi dolara, u usporedbi s 255,6 milijardi dolara ostvarenih u 2007., priopćilo je to udruženje.

U prosincu je u zabilježen 22-postotni pad prodaje, na 17,4 milijarde dolara, s 22,3 milijarde u prosincu 2007., te 16,6-postotni u usporedbi sa studenim 2008., kada je prodaja iznosila 20,9 milijardi dolara.

'Globalna gospodarska recesija snažno je pogodila prodaju čipova u četvrtom tromjesečju 2008., tradicionalno snažnom tromjesečju za ovu industriju', kazao je predsjednik SIA-e George Scalise

'Slabljenje potražnje za vodećim pokretačima prodaje poluvodiča, poput proizvoda za automobilsku industriju, osobnih računala, mobilnih telefona, te proizvoda vezanih uz korporativnu informatičku tehnologiju, rezultiralo je oštrim padom prodaje u industriji čipova, što je pogodilo gotovo sve proizvodne linije', dodao je.

'Još jednom, najsnažniji pad prodaje zabilježen je u sektoru memorijskih čipova, gdje cjenovni pritisci izjedaju značajan rast ukupnih isporuka', kazao je nadalje, istakavši kako se ta industrija trenutno suočava s razdobljem neizvjesnosti.

'Ponovni rast prihoda ovisit će djelomice o učinkovitosti različitih mjera koje trenutno razmatra američka vlada, sa ciljem obnove povjerenja potrošača, unaprjeđenja likvidnosti te poticanja gospodarskog rasta', zaključio je Scalise.