slučaj agrokor

Prva optužnica protiv Todorića od 1,25 milijuna eura sitnica je u odnosu na ono što ga tek čeka

03.09.2019 u 10:44

Bionic
Reading

U ponedjeljak je zagrebačko Županijsko odvjetništvo podiglo prvu optužnicu protiv Ivice Todorića, osnivača i bivšeg vlasnika Agrokora, sadašnje Fortanova grupe. Važno je istaknuti kako nije riječ o glavnom predmetu u aferi Agrokor, teškom više od milijardu kuna, već o daleko manjem, pojedinačnom slučaju u kojem se Todorića tereti za izvlačenje 1,25 milijuna eura

Istraga u tom 'manjem' predmetu otvorena je potkraj prošle godine. Osim Todorića, bili su obuhvaćeni prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev. Protiv njih je u ponedjeljak također podignuta optužnica.

Istražitelji DORH-a pročešljali su poslovnu dokumentaciju vezanu uz suradnju Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey. Koncern je s tim fondom zaključio više ugovora o prodaji skladišta, supermarketa i hipermarketa, da bi te iste nekretnine od fonda uzeo u dugoročni najam. Takvi poslovi su zakoniti, ali prilikom jedne od tih transakcija vrijedne, oko 67 milijuna eura, Agrokor je, prema Todorićevu nalogu, isplatio 1,25 milijuna eura švicarskoj tvrtki Siggman Invest AG za usluge savjetovanja.

DORH tvrdi kako je to bio fiktivni posao, odnosno da švicarska tvrtka nije odradila ništa za Agrokor. Usto, istražitelji smatraju kako imaju dovoljno čvrste dokaze da su stvarni vlasnici Siggman Investa bliski Todorićevi suradnici Piruška Canjuga i Ante Huljev.

Tih 1,25 milijuna eura čine se sitnicom u odnosu na glavni predmet težak više od milijardu kuna u kojem DORH sumnjiči Todorića za lažiranje bilanci Agrokora od 2006. do 2015. i neosnovanu isplatu dividende.

Istraga je u tom slučaju pokrenuta krajem 2017. i još traje. Njome su uz Todorića obuhvaćeni njegovi sinovi Ante i Ivan, zet Hrvoje Balent, te njegovi bliski suradnici, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Ivica Sertić, Mislav galić, Alojzije Pandžić i Marijana Alagušić. Ispitani su i Olivio Discordia i Sanja Hrstić, revizori tvrtke Baker Tilly.

Očekuje se kako će DORH do kraja godine podignuti optužnicu u tom glavnom predmetu čim se završi dopuna financijskog vještačenja.

  • +2
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Uz ta dva slučaja, DORH je u prosincu prošle godine pokrenuo i treću istragu vezanu uz sporne zajmovi, ukupno oko 100 milijuna kuna, koje je tijekom 2016. investicijski fond Nexus Private Equity Partneri davao Agrokoru.

Uz Torodića i njegova sina Ivana, tom su istragom obuhvaćeni Marko Lesić, Krešimir Ružđak i Marko Makek iz Nexusa te bivši ministar turizma Veljko Ostojić, Marinko Benić i Krunoslav Šimatović iz tvrtki koje su sudjelovale u spornim transakcijama.