istraživanje

Nove navike hrvatskih potrošača: Primorani smo štedjeti, a evo čega kupujemo najmanje

21.10.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Čak 70,3 posto konzumenata primorano je štedjeti i sada kupuje manje impulsnih proizvoda, pokazalo je istraživanje o navikama hrvatskih potrošača magazina Ja Trgovac i agencije Hendal objavljeno u petak

'Jesu li poskupljenja namirnica utjecala na vašu impulsnu kupnju, to jest kupnju proizvoda koje niste planirali kupiti, ali su vam privukli pažnju na prodajnom mjestu?' glasilo je pitanje u istraživanju provedenom tijekom rujna ove godine na nacionalno reprezentativnom uzorku građana RH starijih od 18 godina. Podatak o 70,3 posto konzumenata impulsnih proizvoda koji su sada primorani štedjeti, ocijenili su iz magazina Ja Trgovac, najjasnije govori o trenutnoj potrošačkoj klimi.

Kako je navedeno u objavi, impulsna kupnja zauzima važno mjesto u potrošačkoj košarici, u impulsne se ubrajaju oni proizvodi koji se nalaze obično uz blagajnu ili su na drugim mjestima posebno izloženi u prodajnom prostoru, a istraživanje je pokazalo da takve proizvode kupuje četiri od deset hrvatskih potrošača, njih 41,7 posto.

Pritom, najpopularnije su žvakaće gume, koje kupuje 46,6 posto konzumenata impulsnih proizvoda, a s 32,2 posto slijede čokoladice. Daleko iza kao najčešći izbor dolaze bomboni (8,9 posto), vlažne maramice (6,7 posto), slane grickalice (3,1 posto), prezervativi (1,7 posto) te kava iz aparata (0,8 posto). Najčešća mjesta gdje se kupuju impulsni proizvodi su supermarketi/hipermarketi, pokazalo je istraživanje.