podaci dzs

Proizvođačke cijene industrije u veljači niže 1,7 posto na godišnjoj razini

11.03.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su pale 1,7 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na siječanj 2024. zadržale stabilnost, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem niže za 0,1 posto, a u usporedbi s veljačom 2023. za 0,5 posto.

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u veljači 2024. u odnosu na siječanj ove godine zadržale stabilnost, dok su u odnosu na veljaču 2023. niže za 1,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u veljači ove godine prema mjesecu prije pale za 0,1 posto, a u odnosu na veljaču 2023. za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene su porasle u netrajnim proizvodima za široku potrošnju, za tri posto, i u trajnim proizvodima za široku potrošnju, za 0,5 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji, za 5,7 posto, u kapitalnim proizvodima, za 1,6 posto, te intermedijarnim proizvodima, za 1,4 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u veljači su u odnosu na siječanj ove godine proizvođačke cijene porasle u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 1,4 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,3 posto, te u rudarstvu i vađenju, za 0,1 posto, a pale su u prerađivačkoj industriji, za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene pale u rudarstvu i vađenju za 17,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,3 posto, a u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto, dok su porasle u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36), za jedan posto.