Nazdravlje!

Proizvođači zubne paste Sensodyne i Viagre stvaraju svjetskog lidera na tržištu lijekova bez recepta

19.12.2018 u 21:21

Bionic
Reading

U transakciji vrijednoj 11 milijardi eura GlaxoSmithKline i Pfizer stvaraju novu tvrtku koja će konkurirati poznatim imenima kao što su Johnson & Johnson, Sanofi, Bayer i drugima u borbi za vrijedno tržište

Britanski GlaxoSmithKline (GSK) s američkim konkurentom Pfizerom stvorit će zajedničku tvrtku koja će biti lider na svjetskom tržištu lijekova bez recepta, objavljeno je u srijedu. Jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, GSK namjerava odvojiti poslovanje koje se bavi proizvodnjom lijekova za obične potrošače i spojiti ga sa sličnim poslovanjem američkog Pfizera.

Vrijednost transakcije se procjenjuje na oko 11 milijardi eura, a u novoj kompaniji GSK će držati 68 posto vlasništva dok će ostatak od 32 posto kontrolirati Pfizer. Zajednička tvrtka držat će 7,3 posto svjetskog tržišta lijekova bez recepta, dok prvom idućem konkurentu pripada 4,1 posto tržišta, piše britanski The Guardian. Na ključnim tržištima, u koja spadaju kinesko i američko, nova će kompanija držati ili prvu ili drugu poziciju, a za potrošače će se nadmetati s poznatim imenima kao što su Johnson & Johnson, Sanofi i Bayer.

Najavljena transakcija je tek prvi korak u restrukturiranju jer će tri godine nakon zaključenja posla dionice nove kompanije biti izlistane na burzama. GSK bi se tako u konačnici trebao podijeliti na dva dijela. Jedan će dio biti u potpunosti okrenut običnim potrošačima i proizvodima za njih, poput vitaminskih i sličnih dodataka, proizvoda za poboljšanje probave, njegu kože, za ublažavanje bolova i sličnih, dok će drugi biti okrenut razvoju i istraživanju lijekova, proizvodnji cjepiva i s time povezanim poslovanjem.

Glavna izvršna direktorica GSK, Emma Walmsley, izjavila je da je konačni cilj stvaranje 'dviju izvrsnih, globalnih kompanija sa sjedištem u Britaniji, s adekvatnim vlasničkim strukturama, koje su u poziciji ostvarivati rastuće prinose investitorima i značajne koristi za pacijente i potrošače'. To će otvoriti i put za stvaranje kompanije čije će istraživanje i razvoj biti usmjereni na 'znanost vezanu uz imunološki sustav, korištenje genetike i naprednih tehnologija', dodala je Walmsley.

Tablete Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najavljena transakcija je najveća promjena u dosadašnjem mandatu sadašnje šefice koja se na čelu korporacije nalazi od proljeća prošle godine. Sve dosad Walmsley je odbijala takve ideje koje već dulje vrijeme zagovara dio investitora. Pfizer se pak već neko vrijeme pokušava riješiti svojeg poslovanja s lijekovima bez recepta i iako je GSK ranije odustao od nadmetanja za kupovinu tog dijela Pfizerova poslovanja, dogovor da se cijela transakcija provede zamjenom vlasničkih udjela bio je ključan za obnovljeni interes britanske kompanije, objasnila je Walmsley.

Zajednička će kompanija tako pod jednim krovom objediniti poznate brendove poput zubne paste Sensodyne, analgetike Panadol i Advil te vitamine Centrum. Zaključivanje transakcije očekuje se sredinom iduće godine, a nova tvrtka će imati godišnje prihode u razini od 11 milijardi eura. Walmsley je kazala da će objedinjavanje poslovanja zasigurno donijeti i otkaze za dio zaposlenih, ali da se očekuju i uštede u nabavci i distribuciji.

Pfizer i GSK već otprije surađuju u proizvodnji lijekova za HIV, a nova transakcija dolazi na tragu sličnog posla sklopljenog ranije ove godine, u kojem je GSK sa švicarskim konkurentom Novartisom dogovorio da će za 13 milijardi dolara otkupiti Novartisov udio iz zajedničke kompanije. Prije nekoliko tjedana Walmsley je dogovorila i 5,1 milijardu dolara vrijedno preuzimanje farmaceutske tvrtke Tesaro, specijalizirane za lijekove za rak, ali investitori nisu blagonaklono ocijenili tu transakciju.

  • +12
GSK je 2006. godine od Plive kupio istraživački institut u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pod vodstvom bivšeg glavnog direktora Andrewa Wittyja, GSK je godinama zaostajao za drugim glavnim igračima na farmaceutskom tržištu kako u plasiranju novih lijekova na tržište tako i u preuzimanju manjih konkurenata, a Walmsley se nada svojim potezima vratiti ga na tragove nekadašnje slave. GSK je 2006. godine od Plive kupio istraživački institut u Zagrebu da bi ga nakon četiri godine prodao belgijskoj biotehnološkoj kompaniji Galapagos.

Dioničari GSK, tvrtke koja ima stotinjak tisuća zaposlenih i lani je ostvarila prihode od preko 33 milijarde eura uz neto dobit od 2,4 milijarde eura, pozitivno su reagirali na najnovije vijesti te je vrijednost dionice GSK skočila za više od pet posto. Najnovija transakcija jedna je od najvažnijih takvih u farmaceutskoj industriji ove godine nakon što je u lipnju zaključena više od 60 milijardi vrijedna prodaja američkog Monsanta njemačkom Bayeru.