MIRO CERAR:

'Prodaju Telekoma Slovenije nemoguće je zaustaviti'

24.09.2014 u 22:49

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će slovenska vlada na početku svog mandata morati donijeti mjere štednje za obuzdavanje prevelike javne potrošnje, te da u prvoj godini ne treba očekivati poboljšanje životnog standarda, što je u izbornoj kampanji najavljivao kao svoj cilj, obećavajući izlazak iz krize

'Na nekim ćemo područjima morati jako štedjeti ili preraspoređivati sredstva. Imamo prevelik javni dug koji i dalje raste, što je zabrinjavajuće', kazao je Cerar u razgovoru za Slovenski radio, dodavši da će mjere za smanjivanje javne potrošnje biti poznate kroz koji tjedan.

Financijsko stanje je ozbiljno, ali možemo biti optimisti, no ako bi se politika prekomjerne potrošnje nastavila opet bi moglo doći do situacije u kojoj bi se o Sloveniji govorilo kao o kandidatkinji za dolazak 'trojke', upozorio je slovenski premijer.

Što se tiče preporuka Europske komisije o fiskalnoj stabilizaciji i privatizaciji, što ih je prihvatila ranija vlada zajedno s točno određenim rokovima, Cerar je rekao da će se u Bruxellesu 'odlučno' zauzimati za slovenske interese, ali 'u okviru mogućeg' jer je, po njegovim riječima, situacija takva da je Slovenija zadnjih godina u Europskoj uniji gubila kredibilitet, dobivši oznaku 'problematične' države.

Cerar je najavio da će njegova vlada idućih tjedana detaljno ispitati stanje u bankama i poduzećima u državnom vlasništvu, te donijeti potrebne mjere, među kojima i kadrovske da bi se stanje popravilo.

Na pitanje o privatizaciji Telekoma Slovenije koja je u poodmakloj fazi, Cerar je priznao da se tome ranije protivio, ali je rekao da vjeruje kako je sada prodaju nacionalnog teleoperatera nemoguće zaustaviti.

'To bi narušilo naš kredibilitet, a moguće bi bile i odštetne tužbe', kazao je.

Cerar je najavio da će se postupak privatizacije 15-ak državnih tvrtki nastaviti, dok će za idući privatizacijski krug biti potrebno donijeti novu strategiju. Već sada je jasno da se neće prodavati infrastrukturna poduzeća poput Luke Koper, a o privatizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) treba dobro razmisliti, naveo je Cerar.

Najavio je da će njegova vlada poticati strane investicije, vodeći računa ne samo o ponuđenim cijenama za poduzeća koja će se prodavati nego i o širim 'multiplikativnim učincima', kao što su zapošljavanje i dobit koji će takva poduzeća nakon prodaje ostvarivati.