JEFTINO ZA ODANE

Prodajom stanova HEP izgubio milijune kuna

21.09.2009 u 19:32

Bionic
Reading

Predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak omogućio je direktoru Direkcije za ekonomske poslove Anti Matijeviću otkup stana uz popust od pola milijuna kuna. Samo na tom ugovoru HEP je izgubio gotovo pola milijuna kuna. HRT doznaje da takvih ugovora ima na desetke te da je povlaštenom prodajom stanova HEP izgubio desetke milijuna kuna. U istoj zgradi stanove su kupili i Rade Buljubašić i Željko Dorić, obojica zaposlenici HEP-a

U ugovoru stoji da Matijević kupuje stan u Bednjanskoj 12 od HEP-a po cijeni od 998.200 kuna, iako je ovlašteni sudski vještak za procjenu nekretnina utvrdio da je vrijednost stana 1,426 milijuna kuna. Dakle, na temelju odluke Ivana Mravaka Matijević je dobio stan po cijeni 70 posto nižoj od utvrđene.

U HEP-u tvrde da su do takvih stanova došli u posjed isključivo zamjenom za teško naplativa potraživanja od tvrtki koje su uglavnom završile u stečaju. Pravdaju se da je to pravo steklo 140 djelatnika HEP-a, u posljednjih šest godina samo pet, među kojima i Matijević.

U HEP-u se kriminalistički obrađuje desetak ugovora kojima je državni proračun oštećen za više od milijardu eura. Od desetak ugovora koji se obrađuju, najveći su lanjska kupnja električne energije po najvišoj cijeni na tržištu od 83 eura po MWh te preprodaja kupljene struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju po 20 eura za MWh.

Predsjednika uprave Ivana Mravaka optužuje se i da je oštetio tvrtku jer je za 300 milijuna kuna od Hrvatskih autocesta kupio trafostanice duž autocesta, iako je znao da ih neće moći vlasnički uknjižiti. Trafostanice i kabele sagradio je i postavio HAC.

Istražuju se i ugovori o zapošljavanju koji dokazuju vladavinu nepotizma te ugovori o pružanju intelektualnih usluga koje je HEP sklapao s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, na osnovu kojih je dekan fakulteta Darko Tipurić primao visoke honorare, prenosi HTV.