slaba trgovina

Problemi u opskrbi zakočili njemačku trgovinsku razmjenu

09.06.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Njemački izvoz usporio je u travnju, a uvoz je smanjen, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda, odražavajući probleme kompanija s nabavom sirovina i poluproizvoda. Sezonski prilagođeni izvoz porastao je 0,3 posto u odnosu na ožujak kada je prema revidiranim podacima Destatisa uvećan 1,3 posto.

Uvoz je pao 1,7 posto u odnosu na ožujak kada je poskočio 7,1 posto, odražavajući probleme njemačkih tvrtki s nabavom i poskupljenje repromaterijala.

Izvoz je prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima u travnju bio samo 0,5 posto ispod razine iz prošlogodišnje veljače, mjesec dana uoči uvođenja koronaograničenja. Uvoz ju je premašio za 5,5 posto, navodi Destatis.

Njemački je višak u trgovinskoj razmjeni s inozemstvom u travnju porastao 13,6 posto u odnosu na ožujak, na 15,9 milijardi eura.

Godišnja usporedba pokazuje veliki skok izvoza i uvoza zbog niske prošlogodišnje osnovice, povezane s uvođenjem strogih ograničenja kako bi se suzbio prvi val zaraze koronavirusom

Izvoz je tako na godišnjoj razini poskočio 47,7 posto, a u skupini vodećih partnera Destatis navodi 59,9-postotni skok izvoza u SAD.

Porastao je i izvoz u Veliku Britaniju, prvi puta od početka godine i brexita, i to 64 posto.

Isporuke u Kinu uvećane su na godišnjoj 16 posto. Uvoz je u travnju poskočio za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a među vodećim partnerima Destatis izdvaja 13,3-postotni skok uvoza iz Kine. Uvoz iz SAD-a porastao je 2,2 posto.