godinu dana rasta

Njemački izvoz u ožujku na korak od pretpandemijske razine

07.05.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Njemački izvoz ponovo je porastao u ožujku, približivši se pretpandemijskoj razini nakon gotovo godinu dana rasta, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda

Njemački izvoz porastao je u ožujku prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan 1,0 posto. Time se razdoblje rasta protegnulo na 11 mjeseci.

Uvoz je poskočio 6,5 posto, gotovo upola snažnije nego u veljači.

U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom, mjesecom uoči razbuktavanja pandemije koronavirusa, sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz bio je u ožujku 0,9 posto niži dok je uvoz prekoračio prepandemijsku razinu za 6,7 posto.

Bilanca trgovinske razmjene pokazala je u ožujku višak od 14,3 milijarde eura, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima, manji gotovo za četvrtinu nego u veljači.

Na godišnjoj razini izvoz je u ožujku poskočio 16,1 posto, a uvoz 15,5 posto.

Kina je i u ožujku bila ključna destinacija njemačkog izvoza, koji je na godišnjoj razini poskočio 37,9 posto. Izvoz u SAD porastao je osjetno skromnijih osam posto, dok je izvoz u Britaniju smanjen treći mjesec zaredom, i to za 13,2 posto.

Njemačka je u ožujku snažno povećala i uvoz iz Kine, za čak 46,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Uvoz iz SAD-a porastao je 1,5 posto.