ŠOPING CENTAR U PROBLEMIMA

Privremeno ili trajno zatvaranje centra Cascade

14.10.2011 u 17:04

Bionic
Reading

Zakupci poslovnih prostora zagrebačkog trgovačkog centra Cascade dobili su obavijest o zatvaranju centra od 19. listopada. Iako se u dopisu navodi da je riječ o privremenom zatvaranju, zakupci strahuju da je zapravo riječ o raskidu ugovora te da Cascade odlazi u stečaj

Za potvrdu informacije i razloge o zatvaranju centra kontaktirali smo Branku Lovrić iz tvrtke Illuminatio, odgovornu za najam, koja nam je rekla da nije ovlaštena davati izjave za javnost, a odgovorni iz tvrtke su u inozemstvu te poručuje da će se obratiti priopćenjem.

Kako bi popunili prazne prostore centra, čiju je gradnju pokrenuo general Zagorac na crkvenom zemljištu, zakupcima su omogućili gratis razdoblje u kojemu nisu plaćali najamninu. Jučer su iz tvrtke Illuminatio, investitora Cascada, izvijestili da se centar privremeno zatvara. Razlog je što će im tvrtka Energon, koja upravlja centrom, zbog nepodmirenih troškova u srijedu 19. listopada uskratiti pružanje svojih usluga.

'Nažalost, Illuminatio nije u mogućnosti više podmirivati troškove za zakupnike koji se ne pridržavaju ugovornih odredbi. U takvim uvjetima Illuminatio d.o.o. neće moći osigurati operativni rad, sigurnost samog objekta, kao ni sigurnost posjetitelja i zaposlenika u objektu. Iz navedenih razloga Vas obavještavamo da od srijede, 19. listopada 2011, trgovački centar Cascade ostaje bez usluga tehničkog održavanja, čišćenja i zaštitarske službe. Stoga, pozivamo Vas da poduzmete sve radnje potrebne za Vaše poslovanje uzimajući u obzir privremeni prestanak rada trgovačkog centra Cascade', stoji u obavijesti koju su primili zakupci.

Centar Cascade otvoren je 2009. godine u Tkalčićevoj ulici, u susjedstvu Kaptol centra. Počeo ga je na crkvenom zemljištu graditi general Zagorec, koji je trenutno u zatvoru, a stvarni vlasnik i dalje je nepoznat. Kao vlasnici tvrtke Illuminatio upisane su dvije offshore tvrtke s Cipra i Lihtenšajna, a na jednoj od njih je hipoteku upisala austrijska Investkredit banka. Gubitak Illuminatia u 2010. godini iznosio je 126 milijuna kuna.

Hoće li Illuminatio ipak uspjeti osigurati financijske uvjete za nastavak poslovanja, hoće li Cascade zatvoriti svoja vrata ili će ga preuzeti novi investitor, znat će se najkasnije sljedeći tjedan. Iz polupraznog centra Cascade otišli su mnogi zakupci, a još tamo posluju Konzum, Kozmo, Algoritam, Ed Hardy, Bikkembergs, Cavalli, Tony&Anne, Krona, Studio Formo Forma, Occulto, Bo Bar i drugi.