GDJE SMO NAJVIŠE KUPOVALI?

Westgate ima najveći prihod, King Cross gubitak

24.08.2011 u 08:08

Bionic
Reading

Među zagrebačkim odredištima za šoping najveći prihod su u za trgovce neveseloj 2010. ostvarili Westgate i City Centar One; s dobiti je poslovao samo Avenue Mall, a najveće gubitke zabilježili su King Cross, Westgate i Cascade, pokazuju financijska izvješća tvrtki u čijem su vlasništvu trgovački centri

Peris: Neće se zatvoriti King Cross, ni Cascade

Nenada Perisa, konzultanta Colliersa, ne zabrinjavaju gubici šoping-centara i smatra da je to njihov normalni poslovni ciklus, pa čak i da je broj šoping kvadrata u Zagrebu na nivou europskih gradova. Prokomentirao nam je njihove poslovne rezultate kazavši kako nema straha da bi neki od njih mogli zatvoriti svoja vrata. 'O rezultatima ovisi samo period u kojem će investitor otplatiti dugovanja. Neće propasti King Cross ni Cascade, to su preveliki projekti da bi se zatvarali, oni će samo svoj koncept morati prilagoditi zakupcima i vjerujem da njihovi ljudi rade na tome. Za šoping-centre bitno je da projekt živi, da su unutra zakupci i da se marketinški privuku kupci.'

Tvrtka Gradski centar upravlja City Centrom One, trgovačkim centrom na zagrebačkom Jankomiru, i bilježi u prošloj godini blagi rast prihoda koji se popeo na 134,8 milijuna kuna, prkoseći krizi koja je građanima ugasila 'glad' za šopingom. No značajno su im rasli i rashodi, pa je gubitak austrijskih investitora u godini u kojoj su proširili trgovački centar narastao sa 3,1 na 23,9 milijuna kuna.

Za razliku od City Centra One, prihodi Avenue Malla, odnosno tvrtke Euro Structor, pali su u prošloj godini za 16 posto, na 105 milijuna kuna. No kuriozitet je da je ovaj novozagrebački šoping-centar ujedno i jedini koji je poslovao s dobiti. U 2010. je iznosila 3,9 milijuna kuna, no ona je ipak značajno manja, čak četiri puta, nego godinu ranije kada se bila popela na čak 16,9 milijuna kuna.

Centar Kaptol, koji je u vlasništvu Zagrebačke banke, uprihodio je 42,7 milijuna kuna, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2009. Nakon što je četiri godine poslovao s dobiti, ovaj je centar u 2010. ostvario gubitak od 3,4 milijuna kuna.

U susjedstvu Centra Kaptol nalazi se trgovački centar Cascade tvrtke Illuminatio, nekad u vlasništvu Vladimira Zagorca, a danas off shore kompanija s Cipra i iz Lihtenštajna. Cascade, uz City Centar, jedini bilježi rast prihoda, i to na 7,7 milijuna kuna. No on je prvenstveno rezultat rasta financijskih prihoda i potpuno je u sjeni gubitka, koji premašuje 126 milijuna kuna.

King Cross, trgovački centar na Jankomiru, unatoč prognozama o skorom zatvaranju, još uvijek radi. Tvrtki Degi Jankomir prihodi su pali na 42 milijuna kuna, a gubitak uvećan na ogromnih 268 milijuna kuna.

Trgovački centar Zagreb, koja upravlja Westgateom, nije javno objavio svoje rezultate, no prema podacima jednog poslovnog servisa, ostvario je prihod od 138 milijuna kuna, što je ujedno i najbolji rezultat u ovoj kategoriji. No i gubitak tvrtke je, prema istom izvoru, iznosio prilično visokih 170 milijuna kuna.

'Poslovna je politika Westgatea da ne komunicira podatke koji se odnose na financijske rezultate centra, no ono što vam mogu reći jest to da bilježimo iznimno dobre rezultate od otvaranja u studenom 2009. godine, a uspjeh je čak i veći od očekivanog ako uzmemo u obzir makroekonomsku situaciju u državi i pad kupovne moći građana. Naši rezultati potvrđuju izniman potencijal Westgatea. Za centar ove veličine potrebno je uhodavanje od tri do pet godina. Mi smo se, uz privlačenje kupaca marketinškim i prodajnim aktivnostima, fokusirali na dugoročno pozicioniranje na tržištu nakon krize', komentirao je za tportal Stjepan Iveljić, direktor Westgatea.

Brojni zagrebački šoping kvadrati podebljani su u međuvremenu još dvama trgovačkim centrima, čije podatke nismo uvrštavali: Arena na Laništu otvorena je prošle jeseni, a Cvjetni radi od ovoga proljeća, pa je tržišna utakmica postala još nemilosrdnija.