snažna ekspanzija

Privatni distibuter plina Montcogim bilježi najbolje rezultate u 20 godina poslovanja

11.12.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Montcogim-plinara jedna je od pet najvećih domaćih kompanija za distribuciju prirodnog plina. Ova kompanija s vlastitom plinskom mrežom pokriva šest koncesijskih područja i opskrbljuje potrošače po cijeloj zemlji.

Tvrtka je osnovana prije 20 godina u privatnom je vlasništvu, a među tri dioničara nalazi se i talijanski partner. Kao jedna od rijetkih privatnih tvrtki u ovom biznisu, Montcogim je do sada vlastitim snagama izgradio 500 km vlastite plinske mreže na koncesijskim područjima.

Prema svim pokazateljima, kompanija bilježi u kontinuitetu izvanredan rast, s daleko najboljim rezultatima u dvadeset godina poslovanja, a trend daljnjeg širenja i rasta nastavlja usprkos sve izraženijoj konkurenciji.

'Tvrtka se nalazi u pet posto najboljih poslovnih subjekata u RH te je za 2017. godinu nositelj certifikata poslovne izvrsnosti AAA', priopćeno je iz kompanije.

Za ilustraciju, od 49 milijuna kuna kredita, koje je kompanija imala 2009. godine, danas su svi zatvoreni, a bruto dobit je rasla od dva milijuna kuna u 2014. godini, do 13 milijuna kuna u 2016. godini. U ovoj je godini započeo je i značajan rast prihoda te se značajno povećavaju isporučene količine prema starim i novim kupcima.

Od 35 distributera plina, koliko ih trenutno ima u Hrvatskoj, Montcogim ima najveću produktivnost odnosno najviše dobiti po zaposlenom, sve to usprkos izazovima u organizaciji poslovanja distribucije na šest različitih i razdvojenih područja u Hrvatskoj. U isto vrijeme gubici su u plinskoj mreži, kao jedan od najvažnijih tehničkih pokazatelja kvalitete mreže, najniži među svim distributerima plina u Hrvatskoj.

'Ovaj izniman uspjeh nije pao s neba, on je rezultat pametnog rada uprave i svih zaposlenih te partnerskog odnosa u punom smislu riječi prema kupcima i dobavljačima' rekao je predsjednik uprave Darko Dvornik te dodao kako je njegov stav da ne ulaže u biznis, nego u ljude, a onda ljudi razvijaju biznis.

Dvornik kaže u tome da svakodnevne odluke donosi bez bespotrebnih i izmišljenih procedura i gubljenja vremena, jer se dosta toga nagledao u svom dvadesetogodišnjem radu i kontaktu s drugim poslovnim ljudima.

'Kod mene nije bitna forma nego rezultat. A u tom procesu temeljem znanja i iskustva na rukovodećim mjestima znam razdvojiti bitno od nebitnoga, primarne kriterije od nevažnih i donijeti odluku. Nisam opterećen ni titulom ni funkcijom, najsretniji sam kad ostvarimo nešto veliko i to me ispunjava', dodao je.