ISPORUKA LNG-A

Putinov savjetnik: Američki plin u Europi ne znači trgovinski rat s Rusijom

11.07.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Planovi SAD-a za izravnom isporukom ukapljenog prirodnog plina (LNG) Poljskoj i drugim zemljama srednje Europe najava su zdrave konkurencije i ne znače početak trgovinskog rata ili novi faktor pogoršanja rusko-američkih odnosa, izjavio je u utorak bivši ruski ministar energetike i savjetnik predsjednika Putina Igor Jusufov, a prenosi ruska agencija Ria

Jusufov, koji je posebni savjetnik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina za međunarodnu suradnju u energetici, kaže kako Putin smatra da najave SAD-a o spremnosti za značajno povećanje izvoza plina iz škriljevca, predstavljaju najavu zdrave konkurencije koja je na korist svima.

Putin naglašava rusku podršku ideji otvorenog tržišta, uključujući tržište energenata, dijeleći predanost SAD-a otvorenoj i poštenoj konkurenciji, kaže Jusufov.

Takvu je poziciju Putin posebno potvrdio na susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tijekom summita G20 u Hamburgu, dodaje.

No, ujedno upozorava da je proizvodnja i isporuka LNG iz SAD-a na tradicionalna ruska tržišta Europe i Azije nemjerljivo skuplja od proizvodnje i transporta ruskog LNG-a i plina koji iz Rusija dolazi cjevovodima te da takve ocjene imaju 'apsolutnu potvrdu' stručnih analiza.

Jusufov podsjeća i na, kako kaže, zajednički stav ruskih i američkih eksperata iznesen na energetskim summitima Rusije i SAD-a 2002. i 2003. godine, po kojima bi isporuke nafte i plina iz SAD-a, koje su tada bile u 'čisto teorijskoj sferi', mogle imati smisla jedino 'u slučaju učinkovite koordinacije s tradicionalnim isporučiteljima, među kojima Rusija zauzima ključno mjesto'.

Dodaje kako je uvjeren da takve konzultacije, koje bi uključile sve tradicionalne dobavljače, mogu pridonijeti uspostavi dugoročne stabilnosti na tržištima energenata.

Po njegovim riječima, Rusija u 'pravednoj i poštenoj konkurenciji može i dužna je iskoristiti svoje konkurentske prednosti u trgovini ugljikovodicima"' a te će prednosti naći potvrdu u uspjehu projekta Sjeverni tok 2.

Ria podsjeća da je poljski predsjednik Andrzej Duda prošli tjedan izjavio kako njegova zemlja može postati čvorište za isporuke američkog LNG-a u susjedne zemlje i da je o tome razgovarao s američkim predsjednikom Trumpom, kao i da je Poljska u travnju potpisala ugovor o jednokratnoj isporuci LNG-a iz SAD-a, pri čemu obujam ugovorenih količina nije poznat.

Napominje da Poljska godišnje treba 15 milijardi prostornih metara plina, od kojih 10 milijardi dostavlja ruski Gazprom, te da je 2015. godine na sjeverozapadu Poljske otvoren LNG terminal Swinoujscie kapaciteta pet milijardi prostornih metara godišnje. U lipnju 2016. poljska je vlada objavila planove u skladu s kojima će taj terminal i plinovod koji će povezivati Poljsku s Norveškom osigurati neovisnost Poljske o opskrbi plinom 's istoka' do 2022. godine, navodi ruska agencija.