tipskom ambalažom do popusta

Primijetili ste da je od 1. svibnja porasla cijena slanja paketa? Provjerili smo u Hrvatskoj pošti o čemu se točno radi

05.05.2021 u 15:56

Bionic
Reading

Čitatelji tportala požalili su nam se da je od 1. svibnja poskupjelo slanje paketa. Na naš upit iz Hrvatske pošte (HP) potvrdili su da je došlo do povećanja cijene univerzalne usluge slanja paketa do 10 kilograma, ali je istovremeno uveden popust u istom iznosu za korištenje standardne ambalaže. Tako je za sve one koji šalju pakete u standardnoj ambalaži cijena u konačnici ostala ista

Prema kalkulatoru dostupnom na stranicama HP-a, slanje paketa do dva kilograma sad iznosi 37 kuna. Ali ako je pošiljka upakirana u standardnu ambalažu, cijena je, kao i prije, 23 kune.

Za pakete od dva do pet kilograma cijena je 39 kuna, a ako koristite standardnu ambalažu, cijena je 25 kuna. Slanje pošiljke od pet do 10 kilograma trenutno košta 42 kune dok je s popustom 28 kuna.

Iz HP-a su za tportal pojasnili zbog čega su uveli novi cjenik.

'Cijena slanja paketa ostala je ista za sve korisnike koji koriste standardiziranu ambalažu. Uz povećanje cijene univerzalne usluge slanja paketa do 10 kilograma, paralelno je uveden popust u istom iznosu za korištenje ambalaže standardnih dimenzija. Pošiljke koje nisu adekvatno zapakirane ili svojom veličinom odstupaju od standardnih mjera stvaraju značajne troškove u svim segmentima dostavnog procesa – od prijama, sortiranja i prijevoza do isporuke.

Pošiljke koje nisu odgovarajuće zapakirane mnogo teže prolaze kroz automatizirane sustave i usporavaju sortirni proces te otežavaju maksimalno korištenje prostora u poštanskom uredu i u vozilima. Isto tako, pošiljke nestandardnih dimenzija češće uzrokuju probleme prilikom transporta te oštećuju druge pošiljke, što osim povećanih troškova utječe na kvalitetu usluge i zadovoljstvo korisnika našim uslugama. Primjerice, neadekvatno zapakirana boca ulja ili vina koja se razbije ošteti i druge pošiljke', poručili su iz HP-a.

  • +15
Hrvatska pošta: Vozni park Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Dodaju kako se standardne kutije mogu kupiti u poštanskim uredima ili u drugim trgovinama koje prodaju ambalažu za pakiranje.

'Nova standardna ambalaža obuhvaća kutije izrađene od troslojne ljepenke, a raspoložive su u tri dimenzije: L3, 300x320x200 mm; M2, 250x320x150 mm; S2, 230x320x70 mm. Nove kutije za pakiranje pošiljaka prodaju se po istoj maloprodajnoj cijeni od 10 kuna te na sebi imaju otisnut logotip Hrvatske pošte', navodi se na stranicama HP-a.