hrvatska na meti

Prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. prouzročile više od 500 milijardi eura šteta

26.06.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Procjenjuje se da su u svijetu prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. prouzročile više od 500 milijardi eura štete, dok je stanje u Hrvatskoj u tom pogledu loše te je potrebno više u nju investirati na svim razinama, poručili su hrvatski IT stručnjaci iz Izraela s međunarodnog "Cyber Weeka" posvećenog kibernetičkoj sigurnosti.

Poruke hrvatskih IT-jevaca sa "Cyber Weeka" prenijela je Hrvatska gospodarska komora (HGK), u čijoj su organizaciji šest hrvatskih IT tvrtki-članica Grupacije za informacijsku sigurnost HGK sudjelovale u Tel Avivu na tom jednom od najvažnijih međunarodnih susreta o kibernetičkoj sigurnosti u svijetu.

Ove je godine to događanje, od 23. do 27. lipnja, okupilo više od osam tisuća sudionika iz 80 zemalja, među kojima i iz Hrvatske tvrtke Business Computer Sytemsa iz Bjelovara te Badurini, King ICT, Ostendo Consulting, Alfatec Group i Telecron iz Zagreba.

Sve te tvrtke se uz ostalo bave i rješenjima za kibernetičku sigurnost, pa tako primjerice Business Computer Sytems izvozi svoja rješenja u Švicarsku i SAD, prvenstveno u području programskih rješenja u oblaku (cloud computing), a surađuju i sa desetak izraelskih tvrtki, planirajući i jačanje suradnje s postojećim te pronalazak novih partnera i kroz posjet Cyber Weeku.

"U Hrvatskoj je stanje kibernetičke sigurnosti vrlo loše, još uvijek nije razvijena svijest da je krađa podataka jednako vrijedna kao i primjerice krađa auta. Na stranu banke i ostale institucije koje su vrlo regulirane, no ostale tvrtke dosta kalkuliraju oko investicija u kibernetičku sigurnost, a bez nje ne mogu niti biti na tržištu", ocijenio je direktor Business Computer Sytemsa Goran Ježić.

Predsjednica HGK-ove Grupacije za informacijsku sigurnost i direktorica tvrtke Ostendo Consulting Biljana Cerin iz Izraela je pak poručila da se informacijska sigurnost u svijetu doživljava iznimno ozbiljno, jer su danas informacije ključni poslovni resurs.

"Svako narušavanje sigurnosti informacija može donijeti ogromnu poslovnu i reputacijsku štetu organizacijama, no, na žalost, svjedoci smo svakodnevnih incidenata informacijske sigurnosti, gubitka osjetljivih informacija, narušavanja njihove povjerljivosti i dostupnosti, kao i brojnih povreda osobnih podataka. Organizacijske i tehničke mjere zaštite informacija i informacijskih sustava još uvijek se ne primjenjuju primjereno razini izloženosti rizicima, a u svjetlu najnovijih izvora napada i prijetnji, možemo reći da smo još uvijek korak iza zlonamjernih napadača", smatra Cerin, koja je sudjelovala u sklopu "Cyber Weeka" i na okruglom stolu o identifikaciji rizika u kritičnim nacionalnim infrastrukturama.

Stoga i smatra da je na razini države potrebno odrediti ključnu osobu za upravljanje informacijskom sigurnošću, jer kaže da se bez toga ne može govoriti o sustavnom upravljanju informacijskom sigurnošću u zemlji te da se Hrvatske upravo u tom dijelu može ugledati na Izrael.

Na "Cyber Weeku" istaknut je i brzi rast digitalne ekonomije u svijetu, i do sedam puta brži od ostatka gospodarstva, uz procjenu da će ta ekonomija do 2020. otvoriti oko četiri milijuna radnih mjesta, a sve se temelji na internetu koji je korijena izmijenio poslovanje i postao okosnica funkcioniranja banaka, škola, vlada i mnogo toga drugog diljem svijeta.

To istodobno prati i povećanje prijetnji kibernetičkoj sigurnosti, koja stoga iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka za tu sigurnost, kao i vođe ICT industrije, startupove, investitore, akademike te diplomate i vladine dužnosnike na "Cyber Weeku", kojeg organiziraju Interdisciplinarni centar za kibernetička istraživanja Blavatnik (ICRC), Radionica za znanost, tehnologiju i sigurnost Yuval Ne'eman, Sveučilište u Tel Avivu, Izraelska nacionalna kibernetička direkcija pod Uredom premijera i Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.