slučaj tvrđave imperial

Prijeti li Hrvatskoj još jedan skupi arbitražni postupak? Izraelski investitor ljutit: Neugodno sam iznenađen. To što ste napravili je protupravno!

05.06.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u četvrtak je raskinulo ugovor o koncesiji za tvrđavu Imperial zaključenog između grada i tvrtke Razvoj golfa. Ugovor je bio potpisan u ožujku 2009. te je tvrđava Imperila bila sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik u sklopu kojeg se na Srđu trebalo izgraditi luskuzno gof igralište. Međutim, sve je završilo sa sudskim sporom. Izraelski investitor Aaron Frankel je pokrenuo protiv Hrvatske međunarodni arbitražni postupak, a izgledno je da će zbog tvrđave Imperial doći do još jedne tužbe

Podsjetimo, pred arbitražnim sudom u Washingtonu Frenkel zbog opstruiranja projekta na Srđu od Hrvatske traži odšetu od čak 500 milijuna eura.

Na aktualnu odluku Gradskog Vijeća Grada Dubrovnika o tvrđavi Imperijal Frenkelova tvrtka Razvoj golfa je u petak reagirala priopćenjem u kojem ističe da je 'neugodno iznenađena'.

'Doista smo neugodno iznenađeni informacijom o jednostranoj odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnik o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial, a o čemu nismo bili prethodno obaviješteni. Naglašavamo da se ovdje naravno radi o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora', navodi se u priopćenju.

Ističu kako vjeruju da su, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze koje im nalaže ugovor o koncesiji te stoga smatraju da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji koju je donio Grad Dubrovnik, 'protupravna i u potpunosti neutemeljena'.

'Tvrđava Imperial je sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik. Podsjetimo, zbog navedenog je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete, a ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak. S obzirom da do sada nismo zaprimili odluku o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial niti smo upoznati s njezinim sadržajem, odluke o našim daljnjim pravnim koracima donijet ćemo kada zaprimimo navedenu odluku', zaključuje se u priopćenju.