MLIJEČNI PROBLEMI

Prerađivači protiv više otkupne cijene mlijeka

10.12.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar danas je izvijestilo da domaći prerađivači mlijeka ne mogu odstupiti od modela tržišnog formiranja otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka, unatoč protivljenju manjeg dijela proizvođača mlijeka

Prerađivači tvrde da tijekom 2008. i 2009. godine mljekare plaćaju proizvođačima mlijeka otkupnu cijenu koja je prosječno za nešto više od 10 posto veća nego prosječna otkupna cijena u zemljama EU 25. Prema njihovim mišljenju, povećanje otkupne cijene mlijeka destabilizira cjelokupni sektor, što rezultira enormnim povećanjem uvoza, prije svega trajnih mlijeka, za preko 30 milijuna litara godišnje, te eskalacijom povećanja uvoza sireva za preko 60 posto u odnosu na prethodne godine.

Istovremeno, po prvi puta nakon niza godina, dolazi do pada izvoza za blizu 10 posto, a što je sve posljedica cjenovne nekonkurentnosti sirovine te gotovih proizvoda.

Upozoravaju da se 2009. bilježi se i značajan pad potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda kao posljedica gospodarske krize u drugoj polovici 2009. godine.

Istovremeno, otkup mlijeka u Hrvatskoj raste. U odnosu na godinu ranije, otkup svježeg sirovog mlijeka povećan je za blizu četiri posto u prvih deset mjeseci, što prerađivačima mlijeka, u uvjetima ugrožene cjenovne konkurentnosti te slabijeg plasmana, predstavlja gorući problem.

'Dogovorna i tržišno neutemeljena cijena mlijeka dodatno bi ugrozila kompletnu domaću mliječnu industriju, i proizvođače i prerađivače mlijeka, zbog čega prerađivači mlijeka ponovno upozoravaju na nužnost formiranja prosječne tržišne cijene mlijeka koje europske mljekare i mljekare u okruženju plaćaju svojim proizvođačima', zaključuju prerađivači mlijeka.