ŠTO ĆE REĆI KOSOR

Premijerkin savjetnik: Kreće novi val krize

Željko Lovrinčević

Željko Lovrinčević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Arbanas

Premijerkin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević procjenjuje da će u trećem kvartalu rast BDP-a biti otprilike na razini prethodnog tromjesečja, pa dva uzastopna kvartala s rastom BDP-a znače izlazak Hrvatske iz recesije

Time je potvrdio Kosoričine optimistične izjave iz Osijeka, da smo izašli iz krize, ali upozorava:

'Na kraju godine rast će biti oko 0,7 posto, što je manje od onoga što je većina prognostičara ali i službenih institucija planirala'.

Podsjetimo, Vlada je proračun za ovu godinu sačinila prema planu da će BDP rasti po stopi od 1,5 posto

Lovrinčević za Novi list objašnjava i kako situacija u okruženju ukazuje na dolazak novog nešto blažeg vala krize.

'Zemlje poput Portugala, Irske, Grčke, Španjolske i Italije stavile su pod kontrolu rashode, ali sada su problem prihodi, jer ekonomija se ne oporavlja', naglašava Lovrinčević i dodaje da će to utjecati na cijenu kapitala ali će značiti i jačanje švicarskog franka u sljedećem razdoblju.

Smatra da bi se Hrvatska već sada trebala početi pripremati za novi val krize i to za početak izmjenama Zakona o radu, ako ne želi da ponovno sav teret krize ponese privatni sektor, odnosno radnici iz tog sektora.

'Uz to nužno je fiskalna pravila ugraditi u Ustav i jačati međunarodne devizne pričuve zemlje. Proračunski izdaci moraju se zamrznuti u 2012. godini. Većina tih stvari zahtijeva suglasje oporbe i vladajućih, a to će biti teško izvesti s obzirom na predizborno razdoblje', kaže Lovrinčević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi