KREŠIMIR SEVER:

'Premijerki trebaju sposobniji ministri'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 16.07.2009 12:39
  • Objavljeno 16.07.2009 u 11:52
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je jučerašnji sastanak o nelikvidnosti s poslodavcima, sindikatima i bankarima uspješnim i konstruktivnim. Međutim, danas iz sindikalnih redova stižu drugačiji tonovi. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata hrvatske (NHS), susret u Banskim dvorima nazvao je potpunim razočarenjem

'Očekivali smo konkretne brojke i mjere, a prisustvovali smo saslušanju mišljenja brojnih govornika. Vlada je ponovo obećala ono što se čulo i prije, da će plaćanje državna poduzeća svesti na 60 dana. Istovremeno je u EU državnim tvrtkama naređeno da to bude 30 dana. Samo jedan dan zakašnjenja nosi kaznu od pet posto na traženi iznos, plus kamate i sve ostale penale', rekao je Sever.

Iako se u NHS-u nisu jasno odredili podržavaju li povećanje PDV-a ili ne, upozoravaju da bi to moglo dovesti do snažnog udara na džep građana, ali i na tvrtke, koje pritišće nelikvidnost. Prije nego što uspiju naplatiti svoja potraživanja, poduzetnici su primorani državi platiti PDV. U slučaju da on sa 22 poraste na 24 posto, to će još više ugroziti njihovo poslovanje.

'Teško je procijeniti da li će rast PDV-a dovesti i do rasta cijena, što je dosad bio slučaj. Potrošnja građana je pala, pa bi tvrtke mogle preuzeti dio rasta PDV-a na račun svojih marži', mišljenja je Sever.

Sindikalisti se pitaju zbog čega Vlada još uvijek okoliša kad govori o rebalansu proračuna. Uz najave da će on biti 'tvrd i bolan' još uvijek nije jasno rečeno što će se rezati, a što će se zadržati. Kako će se zaštititi zaposleni i umirovljenici ako dođe do rezanja plaća i mirovina? Prosječna plaća od 5.295 kuna, kad se uključe troškovi za iznajmljivanje stana, pokriva samo 63 posto sindikalne košarice od 8.435 kuna. Mirovinu od dvije tisuće kuna prima 51 posto umirovljenika.

'Od prosječne plaće i mirovine ne da se živjeti. Građani se više ne mogu, kao nekad, dodatno zadužiti zbog rasta kamatnih stopa. Vlada mora imati zaštitne mehanizme!', ustvrdio je Sever iznoseći podatak da je u svibnju kreditna zaduženost građana pala u odnosu na mjesec prije za 1,5 milijardi kuna, što govori da su krediti sve nedostupniji i da su plaće i mirovine toliko opterećene da se rijetki usude ići u novo zaduživanje.

'Neka se Vlada konačno primi svoga posla. Svatko bi znao voditi proračun da samo reže. Premijerka se mora okružiti ministrima s više znanja i vještina. Naprimjer, ministar financija mjesecima ponavlja iste brojke i podatke. Treba nam više mudrosti i inovativnosti', rekao je Sever.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!