adria mont

Prekinuta skupština vjerovnika Uljanika, stigla nova ponuda za preuzimanje

12.02.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u ponedjeljak je prekinuta skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, nakon što je stečajni upravitelj Loris Rak izvijestio da je u nedjelju navečer stigla ponuda riječke tvrtke Adria Mont za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856 izravnom pogodbom

Skupština je odgođena za petak.

Kako se čulo, nudi se pet milijuna eura, a država kao većinski vjerovnik zasad traži šest milijuna i 900 tisuća eura, pa će o ponudi odlučiti do petka.

Time su nakon rumunjskog GSP Offshore, podnesci u zadnji trenutak stigli i od Adria-monta iz Kukuljanova i slovenskog Ekobora, koji su prema onome što tvrde i dalje zainteresirani za kupnju novog Uljanika, ali izravnom pogodbom.

"Ne samo zbog ponude koja je stigla koliko sam shvatio kasno sinoć, pa se vjerovnici nisu mogli niti blizu upoznati s njom, nego i zbog interesa drugih koji uvjetuju nekakve ponude za daljnje razgovore s ministarstvima i državom, skupština je odgođena za petak, 16. veljače što je razumljivo i što ne čudi", rekao je predsjednik Uprave Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić. 

"Čuli smo od svih tih investitora, znači mogućih kupaca, da žele razgovarati s vladom i ministarstvima gospodarstva i financija, jer bez njih ionako neće doći do kupnje. Ni jedan ozbiljan kupac neće se uključiti ako ne uspije dobiti neku informaciju iz vlade, što je razumljivo", poručio je Boris Cerovac iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Dodao je kako ne čudi što svi do sada zainteresirani apeliraju na aktivno uključenje države kao drugog velikog udjelničara u pulskom brodogradilištu. 

"Pitanje je što ćemo raditi u međuvremenu i što se s ovom odgodom dobiva. Znači li to nastavak dubinskog snimanja ili dogovor s ministarstvima koji žele neki subjekti?", pita Cerovac.

Smatra da će bez brzog uključenja vlade sve skupa završiti vrlo loše. 

Stečajni upravitelj Loris Rak i direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić odbacili su navode rumunjske tvrtke da su podaci u Virtual Data Room neažurirani i da ne prikazuju pravo stanje obveza i imovine pulskog brodogradilišta.