SLIJEDI NASTAVAK

Prekinuta dražba za prodaju splitske Željezare

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 23:42
  • Objavljeno 27.10.2011 u 23:42
radnik željezara čeličana

radnik željezara čeličana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Javna dražba za prodaju Željezare Split po početnoj cijeni od 10,3 milijuna eura nastavlja se u petak nakon što je u četvrtak prvo ročište prekinuto u poslijepodnevnim satima jer su predstavnici tvrtke Adria čelik iz Zagreba, kao ponuditelji za kupnju Željezare, iznijeli primjedbu da je jamčevina drugog ponuditelja splitskog FE Magnetita nevažeća, što su predstavnici te tvrtke odbacili

Za ročišta u četvrtak utvrđeno je da je ponuditelj tvrtka Adria čelik blagovremeno, do 24. listopada, uplatila jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, dok je drugi ponuditelj tvrtka FE Magnetit danas stečajnom sucu Ivanu Basiću predao dokument o bankovnoj garanciji u iznosu od 1,1 milijun eura za sudjelovanje na dražbi.

Nakon stanke od sat i pol stečajni sudac Ivan Basić odlučio je prekinuti jučerašnje ročište i zakazati nastavak za danas u 12 sati kako bi se obavile dodatne provjere je li jamčevina ponuditelja tvrtke FE Magnetit ispravna.

Direktor tvrtke Adria čelik Petar Pripuz ističe da je garancija koju je ponudila tvrtka FE Magnetit nevažeća, a sud je imao vremena tri dana provjeriti valjanost te garancije kako bi se izbjeglo današnju situaciju, za koju je rekao da je nedopustiva.

Pripuz je naglasio kako njegova tvrtka želi obnoviti proizvodnju u splitskoj Željezari i zaposliti domaće ljude koji su u njoj i radili.

Direktor FE Magnetita Anto Bekić je kazao da je riječ o bankovnoj garanciji koju je njegova tvrtka dobila od Hypovereisenbanke iz Muenchena. Također je istaknuo da žele obnoviti proizvodnju i zaposliti ljude u splitskoj Željezari, dodavši kako je splitski FE Magnetit dio tvrtke Techcom iz Muenchena i utemeljen je u Splitu da bi mogao sudjelovati na dražbi za kupnju Željezare.

Na upit kako komentira primjedbu da njegova tvrtka pri ponudi za kupnju Željezare nije uplatila jamčevinu, Bekić je kazao kako se 'u cijelom svijetu radi sa bankovnim garancijama'.

U prvom dijelu dražbe opunomoćenik tvrtke Adria čelik zagrebački odvjetnik Ante Glamuzina je više puta opovrgavao valjanost bankovne garancije ponuditelja tvrtke FE Magnetit tvrdeći da ne udovoljava uvjetima sudjelovanja na dražbi.

Na ročištu je primljen i podnesak pod nazivom 'Natjecatelji-potencijalni kupci' u kojem radnici splitske željezare od budućeg vlasnika traže žurno pokretanje proizvodnje.

Stečaj splitske Željezare, koja ne radi od travnja 2009., otvoren je u ožujku ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi